Act of Valor

Regie: 
Mike McCoy, Scott Waugh
Cast: 
Jason Cottle, Nestor Serrano & Ailsa Marshall
Jaar: 
2012
Duur: 
110 minuten
Genre: 
Oorlog
Waardering: 
2 sterren

ACT OF VALOR begint met een scène die in zijn clichématige sentimentaliteit aanvoelt als een parodie. We zien een hand een brief schrijven, terwijl een voice-over de tekst voorleest: ongeïnspireerd gezever over hoe belangrijk het is dat iedere man leeft naar een morele code met als overbekende steekwoorden: honor, justice, freedom. Ja, zo'n film is het.

We volgen een aantal Navy SEALs op hun levensgevaarlijke missies: er worden terroristische aanslagen gestopt, gijzelaars bevrijd, Russische drugshandelaren omgelegd. Uiteraard gaat dit alles gepaard met de nodige hoeveelheid bombastisch geweld en patriottistische platitudes. Eén van de militairen krijgt binnenkort een kind, en kan niet wachten om naar zijn zwangere vriendin terug te keren. Dit feit wordt in vrijwel iedere scène waarin hij voorkomt herhaald. Driemaal raden hoe het met hem afloopt.

ACT OF VALOR is kortom een dertien-in-dozijn militaire actiefilm die we inmiddels behoorlijk zat zijn. Toch heeft deze een noviteit, want de hoofdrollen worden niet gespeeld door acteurs, maar door echte SEALs. Volgens regisseurs Mike McCoy en Scott Waugh verhoogt dit staaltje stuntcasting het realisme van de film. Echte militairen zouden beter kunnen laten zien hoe ze hun werk doen dan acteurs. Als dit waar was, zouden acteurs overbodig zijn en had niet Meryl Streep, maar Margeret Thatcher dit jaar een Oscar in ontvangst genomen.

Het is een goed idee om militairen te raadplegen bij het maken van een film over hun werk. Het is geen goed idee om ze erin te laten spelen. Hoe goed de hoofdrolspelers van ACT OF VALOR ook mogen zijn in het bewaken van Amerika's vrijheid, acteren kunnen ze niet. Dat wordt vooral duidelijk uit de ronduit ongemakkelijke dialoogscènes. Wat daarbij bepaald niet helpt, zijn de infantiele tegelwijsheden die ze voortdurend uitspreken: "A wise man once said: although a single twig will break, a bundle of twigs is strong" of "Order and chaos enwrap the world. One often disguised as the other."

De film is opgedragen aan alle soldaten die hun leven hebben gegeven in de strijd tegen terrorisme en tirannie. Dat zal critici problemen opleveren. Je hoort het rechts Amerika al zeggen: als je ACT OF VALOR slecht vindt, ben je tegen vrijheid! Laten we er echter geen doekjes omheen winden. Geheel los van de al dan niet nobele intenties van deze legerpropaganda: ACT OF VALOR is gewoon een saaie, oppervlakkige, lelijke film.

act of valor