The Raid 2: Berandal

Regie: 
Gareth Evans
Cast: 
Iko Uwais, Yayan Ruhian & Arifin Putra
Jaar: 
2014
Duur: 
150 minuten
Genre: 
Martial arts
Waardering: 
3,5 ster

Met THE RAID zette de Britse regisseur, editor en scenarist Gareth Evans niet alleen zichzelf op de kaart, maar vooral de Indonesische gevechtssport pencak silat. Die is bikkelhard en nauw verwant aan het Thaise muay thai, waarbij de knieën en ellebogen gebruikt worden naast vuisten en voeten. Vergeleken met de meeste muay thaifilms is THE RAID ongekend rauw en claustrofobisch. Centrale figuur in de reeks is politieagent Rama (Iko Uwais). Hij heeft net een flat in een sloppenwijk bestormt: verdieping na verdieping beukte hij zich langs slechteriken en breekt daarbij al hun botten.

Evans gaat met deel 2 direct verder in het verhaal. Rama wordt na de bestorming gerekruteerd voor een undercovermissie, maar daarvoor moet hij zich eerst laten arresteren. De massale gevechtsscène in de buitenplaats van de gevangenis waar hij zit, is een fantastisch gechoreografeerd actieballet in de modder en in de stromende regen. Benen knakken en hoofden splijten open in close up, maar ook in ruimere shots is de knokpartij imposant. Het is een showcase van wat Evans en Uwais kunnen en een goede aanloop naar de twee uur die de film dan nog duurt.

Maar voor een film als dit blijkt een speelduur van 2,5 uur te lang. Evans verzandt vaak in verhaalgeneuzel over een gangstervader en zijn zoon. En ook al breekt Rama in deze film waarschijnlijk meer botten dan in de vorige; hij wordt gedegradeerd tot een lulletje rozenwater die tussen hun machtsstrijd in zit. Verder worden Hammer Girl en Baseball Bat Man geïntroduceerd: een dove gangsterchick die met klauwhamers mept en een kerel met een baseballbat. Ze maken geen deel uit van de verhaalcontext, maar zijn enkel voor hun coolness in de film geschreven. Cool zijn ze zeker, maar ze maken deel 2 cartoonesker dan zijn voorganger.

En toch is dit ondanks wat dode momenten weer knokcinema die zijn weerga niet kent. Het eindgevecht van zo´n tien minuten onderstreept het ongekende actietalent van Uwais met drie dikke strepen. Spijtig dat er maar eens in de zoveel jaar een film als deze gemaakt wordt.

The Raid 2: Berandal