Dark Shadows

Regie: 
Tim Burton
Cast: 
Johnny Depp, Eva Green & Michelle Pfeiffer
Jaar: 
2012
Duur: 
113 minuten
Genre: 
Fantasy
Waardering: 
3 sterren

Dolletjes! Tim Burton en Johnny Depp werken voor de achtste keer samen aan een filmproject: het is helaas al lang geen nieuws meer waar je slapeloze nachten van krijgt. Recente collaboraties als CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY en ALICE IN WONDERLAND bleken mooi maar hol, en bovendien is het aantal malle typetjes dat Depp zich kan permitteren gelimiteerd. Gelukkig schept de trailer van DARK SHADOWS verwachting, want die toont een rurale maar gotische setting bomvol pastelkleurcontrast en een bleke Johnny Depp: dit lijkt op werk waar het duo groot mee werd.

In DARK SHADOWS wordt de geliefde van Barnabas Collins (Depp) door een jaloerse heks (Eva Green) van een klif afgemieterd. Ze verandert Barnabas in een vampier en begraaft hem bovendien in een doodskist. Tweehonderd jaar later ontsnapt hij en slurpt enkele bouwvakkers leeg als pakjes Wicky vruchtensap. Wanneer hij op zijn landgoed arriveert treft hij zijn vijf overgebleven nazaten aan: nietsnutten die zijn fortuin door een familievloek verkwanselden. Zij vertellen hem ook dat hij er eventjes tussenuit is geweest; het huidige jaartal is 1972.

DARK SHADOWS oogt als een snoepwinkel waar alleen maar blacklight schijnt: duister maar kleurrijk, met vale varianten van donkerpaars, -groen -blauw en -oranje. Het is Burton pur sang. Het landhuis van Barnabas is aangekleed met groteske standbeelden en versiersels en is daarmee het perfecte onderkomen voor een vampier en een familie met een ver en duister verleden. Qua sfeer is Burton niet meer zo dicht bij zijn eigen topniveau geweest sinds SLEEPY HOLLOW.

Waarom blijft hij inhoudelijk dan opnieuw zo ver achter bij zijn oude werk? Als de personages in DARK SHADOWS zo kleurrijk zijn van uiterlijk, waarom zijn ze zo kleurloos van karakter? De geheimen die ze bij zich dragen worden en passant meegedeeld en pas laat uit te doeken gedaan, op een moment dat het toevallig fraai uitkomt voor het script. De geschreven luiheid verslindt elke vorm van uitdagend narratief en biedt elders zo gevierde acteurs als Jackie Earle Haley, Chloë Grace Moretz of Michelle Pfeiffer (die twintig jaar geleden schitterde in BATMAN RETURNS) niet tot uitblinken.

Grote redder van de film is de relatie tussen Johnny Depp en Eva Green. Depp hoeft eens geen vervelende grimassen te trekken of een malle hoed op te zetten. Hij is een norse en ingetogen vampier die zijn verwondering over het 'moderne' tijdperk bij vlagen hilarisch overbrengt. Green blijkt na tweehonderd jaar een nog even prachtige heks en hun erotisch geladen samenspel doet soms vergeten dat de inhoud van DARK SHADOWS weinig meeslepend is.

 

Dark Shadows