Red Riding Hood

Regie: 
Catherine Hardwicke
Cast: 
Amanda Sefried, Gary Oldman & Julie Christie
Jaar: 
2011
Duur: 
100 minuten
Genre: 
Fantasy
Waardering: 
1 ster

Hoe verfilm je een wereldbekend sprookje? En al helemaal het iconische Roodkapje? Regisseuse Catherine Hardwicke (THIRTEEN, TWILIGHT) koos er naar eigen zeggen voor om terug te vallen op de kern van Roodkapje: het horrorelement. Niks enger dan een wolf die een onschuldig meisje verleidt en verslindt, aldus Hardwicke. Een prima plan, want de moderne horrorfilm heeft duidelijke wortels in de sprookjes van de middeleeuwen. Zijn het immers niet vaak onze oerangsten waar beiden een beroep op doen?

In de praktijk is RED RIDING HOOD echter helemaal geen angstaanjagende horrorfilm geworden, maar een rommelig romantisch drama. Lang geleden, ergens in de middeleeuwen, woonde er in een afgelegen dorpje een meisje, Valerie (Amanda Seyfried). Haar traditiegetrouwe ouders hebben haar uitgehuwelijkt aan de succesvolle Henry (Max Irons), maar stiekem is ze verliefd op Peter (Shiloh Fernandez). Ze staat dus voor een hels dilemma: haar ouders gehoorzamen of haar hart volgen? En dan is er ook nog eens een weerwolf die het dorpje al generaties lang lastigvalt. Wanneer deze Valerie's zus tot slachtoffer maakt, is de maat vol en wordt weerwolvenjager Solomon (Gary Oldman) er bijgehaald. En wat blijkt: de weerwolf is een van de dorpsbewoners. Maar wie? Valerie vermoedt het ergste: is het misschien Henry of Peter? Of toch haar mysterieuze oma, Hollywoodveterane Julie Christie, die merkwaardig genoeg net buiten het dorp woont?

Met een paar in elkaar grijpende verhaallijnen en tal van personages, heeft schrijver David Johnson, die zijn sporen verdiende met het goed ontvangen ORPHAN, vast de ambitie gehad een groots en meeslepend fantasyverhaal te schrijven, vol van de symboliek. Helaas is hij met een onsamenhangend rommeltje overgebleven zonder echt interessante of uitgewerkte personages. Voeg daarbij een cliché vormgegeven middeleeuws dorpje, twee emotieloze mannelijke hoofdrolspelers en absoluut geen humor of relativering, en je kunt je voorstellen waarom RED RIDING HOOD in Amerika nu al bekendstaat als de slechtste film van 2011. Jammer voor talenten als Oldman, Christie, Virginia Madsen (Oscarnominatie voor SIDEWAYS) en Lukas Haas, die kwamen opdraven.

 

red riding hood