As The Gods Will

Regie: 
Takashi Miike
Cast: 
Shôta Sometani, Ryûnosuke Kamiki & Atsuko Maeda
Jaar: 
2014
Duur: 
117 minuten
Genre: 
Cult
Waardering: 
4 sterren

AS THE GODS WILL is cultmeester Takashi Miike’s geflipte antwoord op onder andere THE HUNGER GAMES en BATTLE ROYALE. Alleen is dit een film zoals alleen Miike hem kan maken. Ook hier doen tieners mee in dodelijke spelen en deze spelen worden ook nog eens op televisie uitgezonden. Klinkt erg herkenbaar, maar Miike heeft een film gemaakt die nergens anders op lijkt.

Er zit geen aanloop naar het plot in AS THE GODS WILL. De film opent gelijk met chaos: een Japanse Daruma pop (een rode, bolle Boeddhistische pop die staat voor geluk en volharding) valt uit de lucht, door het dak van een schoolgebouw, recht op het hoofd van een saaie schoolmeester. De schoolmeesters hoofd blaast eraf en rode knikkers vliegen (naast al het bloed) in het rond. Plots zitten de scholieren midden in een dodelijk variant van Annemaria koekoek. Zij hebben echter nog geen idee. Het gevolg is een hilarische symfonie van rondvliegende rode knikkers, veel bloed en de hoofden van scholieren.

En zo blijft het maar door gaan. De scholieren die het dodelijke Annemaria koekoek overleven komen weer in een nieuw fataal en fantastisch kinderspel terecht en daarna nog een en daarna nog een en nog een. Hoogtepunt is een gevaarlijk potje Truth or Dare met een reusachtige ijsbeer op een snowboard. De scholieren kunnen niks anders doen dan meespelen. Ze zijn volledig overgeleverd aan de genade van de geheimzinnige Japanse goden. Eigenlijk staan die goden symbool voor regisseur Takashi Miike. Hij bepaalt de regels, wie er leeft en wie er sterft. Dit is zijn spel en hij is er heel erg goed in.

 

 

  

AS THE GODS WILL