Waxwork

Regie: 
Anthony Hickox
Cast: 
Zach Galligan, Deborah Foreman, & Michelle Johnson
Jaar: 
1988
Duur: 
95 minuten
Genre: 
Cult
Waardering: 
3,5 ster

Hoewel WAXWORK al uit 1988 stamt, is deze cultklassieker pas net op dvd verschenen in Nederland onder het label Cultproof van Dutch Filmworks. WAXWORK is het speelfilmdebuut van de Britse filmmaker Anthony Hickox, die later vooral nog bekendheid kreeg door het derde deel van de HELLRAISER-serie. WAXWORK heeft alle ingrediënten van een cultklassieker: gore, humor, extreem bizarre personages en ... een uitgekauwde verhaallijn. Hoofdrolspeler Zach Galligan is ook geen onbekend gezicht voor liefhebbers van genrefilms uit de jaren tachtig. Zo zagen wij hem in GREMLINS (1984) en in de tv-series van Star Trek: Voyager (1998). Galligan heeft nooit grootse dingen bereikt, maar speelt in WAXWORK een zeer vermakelijke rol als jongeman die tussen afslachtingen door ontdekt wat echte liefde is.

Mark (Zach Galligan) komt uit een rijke familie, is laks en zit flink onder de plak bij zijn moeder. Hij laat zijn huiswerk maken door een omgekochte schoonmaakster en komt standaard te laat op school. Als hij samen met zijn liefje China (Michelle Johnson) en een groepje vrienden op een avond de straten afstruint, komen ze bij een oud landhuis uit. Een hilarische lilliputter in een circuspakje lokt het groepje naar binnen en toont hen een wassenbeeldenmuseum. De tieners zijn zo geboeid door het beeldenspektakel, dat zij letterlijk over de balustrade in het verhaal stappen. Vanaf dat moment verandert WAXWORK van een romantische tienerfilm in een ode aan horrorklassiekers.

Wat WAXWORK zo bijzonder maakt is the trip down memory lane die het je laat maken. De tieners komen om beurten in klassieke taferelen terecht bij weerwolven, Dracula, Markies de Sade, en zelfs in een horde aan zombies op een grafakker. Stuk voor stuk worden de pubers in het verhaal gezogen. Wanneer zij vervolgens door de horrorfiguren - geheel voorspelbaar met veel geweld - te grazen worden genomen, veranderen zij in wassen beelden. WAXWORK is niet spannend, druipt van de clichés en heeft een zoeter dan zoet einde. Toch is deze film zeker de moeite waard om te kijken. Al is het maar om je kennis van de horrorklassiekers op te schroeven. WAXWORK is gezellig, ouderwets, lachwekkend, typisch en fijne lichte kost voor genrefilmminnaars.