Ip Man: The Final Fight

Regie: 
Herman Yau
Cast: 
Anthony Wong Chau-Sang, Gillian Chung & Jordan Chan
Jaar: 
2013
Duur: 
97 minuten
Genre: 
Biopic
Waardering: 
2,5 ster

Binnen een jaar verschijnt nu al de tweede biografiefilm over kungfugrootmeester Ip Man. Is IP MAN: FINAL FIGHT een waardevolle toevoeging of juist te veel van het goede?

De mensen die nooit van Ip Man hebben gehoord kennen waarschijnlijk wel zijn beroemde leerling: Bruce Lee. Ip Man leerde de filmster de betere kungfu technieken, die Lee later vereeuwigde op film. Mede door Lee’s iconische status als kungfu-acteur treedt naast de leerling, nu ook de meester voor het voetlicht. Al sinds enkele jaren komt er met regelmaat een biografiefilm over het leven van Ip Man uit. Maar dit jaar spant de kroon: twee biopics in een jaar tijd. Na Wong Kar-wai’s THE GRANDMASTER is er nu namelijk ook IP MAN: FINAL FIGHT.

Behalve het onderwerp delen beide films wat betreft het plot weinig raakvlak. THE GRANDMASTER richt zich op de jonge jaren van Ip Man, terwijl IP MAN: FINAL FIGHT juist over de latere dagen van de grootmeesters carrière handelt. Het speelt zich af in het naoorlogse Hong Kong en volgt niet alleen het leven van Ip Man, ook dat van de leerlingen van zijn kungfuschool. Zijn leerlingen komen gedurende de film in vele problemen, variërend van corruptie tot stakingen. Steeds opnieuw is Ip Man hun rots in de branding. Hij geeft zijn leerlingen advies, morele lessen en helpt hen hier en daar met het winnen van gevechten.

Als meester komt Ip Man sterk over, als personage is hij door het matige scenario echter minder overtuigend. Dat is jammer, want hoofdrolspeler Anthony Wong Chau-Sang vertolkt de rol van Ip Man zeer goed. Er zit een vorm van speelsheid in zijn spel waardoor Ip Man meer is dan slechts de stereotype wijze oude man. Ip Mans problemen, gedachtes en motivaties worden ondergesneeuwd door een warrig en overvol script dat meer geïnteresseerd lijkt te zijn in zijn legende dan de man zelf.

Doordat THE GRANDMASTER en IP MAN: FINAL FIGHT zo kort na elkaar zijn uitgekomen, smeken ze  om een vergelijkend warenonderzoek. Laatstgenoemde doet dan ontegenzeglijk  onder voor de eerste. THE GRANDMASTER biedt een beter geschreven, persoonlijker verhaal en combineert dit ook nog met mooiere beelden, betere choreografie en meer aandacht voor de achtergrond waarin het verhaal zich afspeelt. IP MAN: FINAL FIGHT is dan hooguit voor de kungfufans nog een leuke toevoeging. Voor de rest is de film vooral mosterd na de maaltijd. 

Ip Man: The Final Fight