12:08 East of Bucharest

Regie: 
Corneliu Porumboiu
Cast: 
Mircea Andreescu, Teo Corban & Ion Sapdaru
Jaar: 
2006
Duur: 
89 minuten
Genre: 
Historisch drama
Waardering: 
4,5 ster

De wat buitenissige titel van 12:08 East of Bucharest wordt pas op de helft van de speelduur duidelijk. In die eerste helft van deze film die zich in zijn geheel afspeelt gedurende één dag, worden we voorgesteld aan drie mannen in een weinig florissante buitenwijk van een kleine stad in Roemenië. Kerstmis staat voor de deur, het is koud en buiten ziet alles er grauw en onaantrekkelijk uit. Binnenshuis wordt je overigens ook niet blij, want de inrichting van de huizen en de kleding van de bewoners brengen je terug naar lang vervlogen tijden. Lelijke, afgetrapte meubels, coltruien en zo mogelijk de meest trieste kerstboom die je ooit zag.

Virgil Jderescu is een voormalige handelaar in textiel en sinds enige tijd parttime presentator van een lokale talkshow waar geen hond naar kijkt. Die avond is hij van plan om in zijn talkshow terug te blikken op de dag van 22 december 1989 toen in Roemenië het regime van de communistische dictator Ceaucescu werd omvergeworpen. Jderescu wil er achter komen of er toen in hun eigen dorp ook sprake was van een revolutie voordat Ceaucescu en zijn vrouw om 12:08 per helikopter vluchtten vanuit Boekarest. De presentator redeneert dat als er mensen de straat opgingen vóór 12:08 er wel sprake was van een revolutie en anders alleen van feestvierende Roemenen.

Twee gasten nodigt hij uit om daarover te vertellen: de geschiedenisleraar Manescu en een oude bekende van hem, de heer Piscoci die eigenlijk niets zinnigs te vertellen heeft. De studio is een bouwval en buitengewoon ondeugdelijk in elkaar geflanst. Ook de jonge cameraman doet niet erg zijn best, zodat de drie mannen steeds out-of-focus zijn. Terwijl Manescu vertelt hoe hij ruim voor 12:08 het centrale plein opging, vouwt Piscoci papieren vliegtuigjes die hem nog net zichtbaar uit de hand worden gerukt. Jderescu doet zijn best om het in goede banen te leiden, maar faalt op ieder punt als onpartijdige presentator.

Het loopt pas echt uit de hand als er ook telefonische gasten bij worden betrokken. Diverse bellers betichtten Manescu namelijk van het verspreiden van leugens, omdat hij helemaal geen opstand voerde voor 12:08, maar met zijn vrienden in de kroeg zat. De talkshowhost weet het ook allemaal niet meer, en citeert lukraak en tot vervelends toe Plato en Heraclitus. 12:08 East of Bucharest is een met weinig middelen, onafhankelijk geproduceerd debuut dat een hilarisch portret schetst van zomaar wat mensen in een Roemeens dorp aan de vooravond van Kerstmis. De leukste film van het afgelopen filmfestival van Rotterdam.

1208 East of Bucharest