Marguerite & Julien

Regie: 
Valérie Donzelli
Cast: 
Anaïs Demoustier, Jérémie Elkaïm & Frédéric Pierrot
Jaar: 
2015
Duur: 
105 minuten
Genre: 
Historisch drama
Waardering: 
2 sterren

MARGUERITE & JULIEN is weer een bijzonder project van regisseur Valérie Donzelli, en dit maal schopte ze het zelfs tot de competitie van Cannes. Een vreemde keuze van de programmeurs, want Donzelli verzuipt hier in haar eigen sprookje.

Ze schetst in haar nieuwste de waargebeurde, bizarre liefdesgeschiedenis tussen een welgestelde broer en zus in de 18e eeuw. De twee zijn hartstochtelijk met elkaar verbonden, maar de te verwachten familieschande zorgt ervoor dat ze uit elkaar worden gehouden. Maar diepgevoelde liefde is diepgevoelde liefde, dus de twee gaan tot het bittere einde voor elkaar door het vuur.

Een periodestuk dus, maar wel eentje geïnjecteerd met moderne elementen als helikopters, auto's, grammofoonplaten en anachronistische muziek à la ROMEO+JULLIET van Baz Luhrmann. Waar Donzelli de historische mist in gaat is de weigering om te kiezen voor een bepaalde stijl of genre. MARGUERITE & JULIEN hangt nu teveel in tussen een romantisch sprookje, een volbloed historisch drama, expanded cinema en een doorsnee crowdpleaser, waardoor na verloop van tijd echt iedere kijker is afgehaakt. Een interessante potpourri is het wel, maar competitiewaardig?

 

 

Marguerite & Julien