The Angels Share

Regie: 
Ken Loach
Cast: 
Paul Brannigan, John Henshaw & William Ruane
Jaar: 
2011
Duur: 
105 minuten
Genre: 
Komisch drama
Waardering: 
4 sterren

Wanneer de Schotse jongen Robbie (Paul Brannigan) zich na het zoveelste geweldsincident moet melden bij de rechtbank in Glasgow, is de rechter bereid hem een laatste kans te bieden: 300 uur taakstaf, op voorwaarde dat hij zijn leven betert. Maar in de Glasgowse achterbuurten is je leven beteren niet vanzelfsprekend: Robbie's geweldadige verleden blijft hem achtervolgen en zonder geld ziet hij zich gedwongen op straat te zwerven. Daarnaast is zijn vriendin hoogzwanger, en wordt Robbie zelf door zijn criminele schoonvader herhaaldelijk fysiek bedreigd en in elkaar geslagen.

Op papier lijkt THE ANGELS' SHARE, de nieuwste samenwerking tussen regisseur Ken Loach en scenarist Paul Laverty, bekend terrein voor het sociaal begaande duo. De film over de kansarme Robbie die door zijn uitzichtloze en achtergestelde economisch situatie herhaaldelijk in contact met justitie komt, zou in eerste instantie zo in het rijtje films kunnen passen dat Loach en Laverty sinds hun eerste samenwerking CARLA'S SONG in 1996 gemaakt hebben: veelal grimmig realistische en politiek geëngageerde films waarin sociale misstanden aan de kaak worden gesteld. Toch is er een verschil met hun eerdere werk: THE ANGELS' SHARE is tevens een komische, ietwat sprookjesachtige feelgoodfilm over hoe een per toeval ondekt talent de mogelijkheid kan bieden deze treurige omstandigheden te overstijgen.

Het omslagpunt komt wanneer maatschappelijk werker Harry (John Henshaw) het onder zijn begeleiding geplaatste groepje jongeren meeneemt naar een whiskystokerij en Robbie ontdekt dat hij een ‘goede neus' voor whisky blijkt te hebben: hij blijkt in staat ingrediënten te kunnen onderscheiden en de verschillende merken van elkaar te onderscheiden. Wanneer tijdens een proeverij wordt aangekondigd dat een exclusief whiskyvat voor heel veel geld gefeild gaat worden, vat Robbie een plan op: zijn talent zou best wel eens van pas kunnen komen bij het stelen en vervolgens illegaal doorkopen van deze dure whisky en het verdiende geld zou hij vervolgens kunnen gebruiken om zichzelf en zijn inmiddels bevallen vriendin en net geboren zoontje een nieuw leven te gunnen.

THE ANGELS' SHARE is een wonderlijke mengeling van het sociaal realisme waar Ken Loach om bekend staat en een vrolijke, ongedwongen misdaadfilm als bijvoorbeeld OCEAN'S ELEVEN (2001). Zij het dat juist doordat de eerste helft zo overtuigend de verschillende personages in de realiteit weet te verankeren, de tweede helft kan slagen als een grappige, warme en bijna sprookjesachtige feelgoodfilm. En hoe onwaarschijnlijk Robbie's talent en plan ook moge lijken, de oprechte sympathie waarmee Loach zijn hoofdpersonage benadert, kunnen niet anders dan bij elke toeschouwer een brede glimlach op het gezicht toveren.

Tijdens recente interviews zijn Loach en Laverty zelf erg uitgesproken over waarom ze van THE ANGELS' SHARE een komedie wilden maken: juist nu na de economische crisis met een werkloosheidcijfer onder Britse jongeren dat nog nooit zo hoog is geweest, is het niet alleen nodig om de uitzichtloosheid van deze groep onder de aandacht te brengen, maar is de tijd ook rijp voor een verhaal dat ze een hart onder de riem steekt. En daarin schuilt precies de kracht: meer dan recentere pamfletfilms als IT'S A FREE WORLD... (2007) en ROUTE IRISH (2010) waarin Loach en Laverty vooral een politiek statement wilden maken, slaagt THE ANGELS' SHARE er nu wel in dit politieke bewustzijn te koppelen aan een menselijk en vooral amuserend verhaal. Een combinatie die in ieder geval al de juryprijs op de afgelopen editie van Cannes opleverde.

The-Angels-Share