A Hologram for the King

Regie: 
Tom Tykwer
Cast: 
Tom Hanks, Sarita Choudhury & Ben Whishaw
Jaar: 
2016
Duur: 
90 minuten
Genre: 
Komisch drama
Waardering: 
2,5 ster

Met A HOLOGRAM FOR THE KING slaat de Duitse regisseur Tom Tykwer een nieuw pad in. Voorheen regisseerde hij onder andere PERFUME en PARIS JE T’AIME, twee films met een totaal ander thema dan deze dramatische komedie. Tykwer werkt bij A HOLOGRAM FOR THE KING opnieuw samen met zijn vaste cinematograaf, maar met Tom Hanks in de hoofdrol kiest hij tegelijkertijd voor vernieuwing.

A HOLOGRAM FOR THE KING is een dramatische komedie over de Amerikaanse zakenman Alan Clay (Tom Hanks). Clay wordt door zijn werkgever naar Saoedi-Arabië gestuurd om een deal te sluiten met de koning. Wat deze deal precies inhoudt blijft lange tijd onduidelijk. Bij aankomst staan Clay en zijn team veel teleurstellingen te wachten. Waar Saoedi-Arabië in eerste instantie klonk als een paradijs, blijken ze minder luxe te krijgen dan ze hadden verwacht. Clay doet zijn best om enigszins structuur aan te brengen in hun verblijf, maar zonder succes. Hij wordt van het kastje naar de muur gestuurd, en wacht met zijn team tevergeefs op een bezoek van de koning.

De beelden in A HOLOGRAM FOR THE KING zijn prachtig vormgegeven door cinematograaf Frank Griebe. Het verhaal is echter minder boeiend dan de wijze waarop het in beeld is gebracht. De film mist tempo - vanaf het begin tot het eind. Daarbij zijn de personages vaak voorspelbaar en cliché, waardoor ze bijna een karikatuur van zichzelf dreigen te worden. Hiertegenover staat dat Tom Hanks de rol goed draagt.

A HOLOGRAM FOR THE KING had met zijn sterke cast en een redelijk origineel thema potentie, maar helaas heeft Tykwer dit niet volledig kunnen benutten. Het plot blijft niet boeien, de personages zijn te clichématig, maar het is mooi in beeld gebracht. Al met al overheerst in A HOLOGRAM FOR THE KING het gebrek aan tempo en originaliteit.

 

 

 

 

A Hologram for the King