Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Regie: 
Martin McDonagh
Cast: 
Frances McDormand, Woody Harrelson & Sam Rockwell
Jaar: 
2017
Duur: 
115 minuten
Genre: 
Komisch drama
Waardering: 
5 sterren

In het dorpje Ebbing, Missouri laat het onderzoek naar de moord op de dochter van Mildred Hayes (Frances McDormand) op zich wachten. Als maanden later nog steeds geen vooruitgang is geboekt, besluit Mildred om het heft in eigen handen te nemen. Ze huurt drie aftandse aanplakborden en voorziet die van een boodschap die direct gericht is aan de lokale politie en met name aan sheriff Willoughby (Woody Harrelson). Dit tot ergernis van de inwoners in het kleine dorp, met name van de niet zo snuggere, racistische agent Dixon (Sam Rockwell) en Mildred’s ex-man (John Hawkes), die troost heeft gevonden in de armen van een eveneens niet bijster intelligente, lokale 19-jarige vrouw. 

Ondanks het serieuze onderwerp is THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI even komisch als tragisch. Frances McDormand is geweldig in haar Oscar-waardige uitbeelding van Mildred Hayes. Geen moment twijfel je aan de drijfveer van deze stugge, rouwende moeder, om de laatste steen boven te krijgen in het onderzoek naar de dood van haar dochter. Als ze dan toch emotioneel breekt in een scène met een niet geheel overtuigend CGI-hert, word je tussen de vaak hilarische ontmoetingen met mede-personages herinnerd aan de emotionele rechtvaardiging van haar kruistocht. Woody Harrelson acteert goed zoals altijd, maar speelt de sheriff met een opvallende tederheid. Abbie Cornish (met oorspronkelijk Australisch accent) speelt zijn lieftallige vrouw in een helaas te kleine en ietwat traditionele rol. Lucas Hedges (MOONRISE KINGDOM), die zich vorig jaar nog staande hield tegen Casey Affleck in het eveneens geweldige MANCHESTER BY THE SEA, speelt Mildred’s zoon en laat op geslaagde wijze zien wat voor effect de acties van Mildred op hem hebben. Dit terwijl hij zelf nog de dood van zijn zus aan het verwerken is.

Naast Frances is Sam Rockwell als de racistische agent Dixon een van de belangrijkste personages in de film. De altijd sympathieke acteur, bekend van MOON (2009) en THE ASSASINATION OF JESSE JAMES (2007), levert een meer dan geslaagde prestatie als de getormenteerde Dixon die nog bij zijn moeder woont en beschuldigd wordt van het martelen van een zwarte gevangene. Rockwell speelt hem als een realistische loser, maar minder ongenuanceerd dan je zou verwachten.

Regisseur en schrijver Martin McDonagh begon als toneelschrijver en maakte eerder IN BRUGES (2008) en SEVEN PSYCHOPATHS (2012). Een vergelijking met FARGO (1996) ligt voor de hand; het verhaal speelt zich af in een eveneens onbeduidende plaats waar stereotiepe personages met karakteristieke koppen zich in onvoorspelbare situaties bevinden en continue literaire oneliners uitkramen. Met dit verschil dat de personages in McDonagh’s film minder twee-dimensionaal zijn: de twee handlangers van Jerry Lundegaard in FARGO, gespeeld door Peter Stormare en Steve Buscemi, voldoen weliswaar aan bovenstaande omschrijving, maar zijn vooral keiharde gangsters. In THREE BILLBOARDS zijn de personages minder stereotiep; Ja, Dixon is een racistische redneck in een zuidelijke dorpje, zoals je min of meer zou verwachten in dit soort films, maar hij zit emotioneel complexer in elkaar dan dat. Dit was ook in IN BRUGES (2008) al zo, waarin Colin Farrell als kleine crimineel van binnen langzaam kapot gaat aan het feit dat hij per ongeluk een klein jongetje heeft vermoord. Het is die onverwachte complexiteit van de personages die, naast de inktzwarte humor, ervoor zorgt dat THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI niet alleen de beste film van Martin McDonagh is, het is nu al de beste film van het jaar.

 

 

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri