Blade Runner 2049

Regie: 
Denis Villeneuve
Cast: 
Ryan Gosling, Harrison Ford & Sylvia Hoeks
Jaar: 
2017
Duur: 
163 minuten
Genre: 
Sciencefiction
Waardering: 
5 sterren

K (Ryan Gosling) is een blade runner; een politieagent in het Los Angeles van 2049, belast met het opsporen en uitschakelen van oudere modellen replicants. Dat zijn androïde wezens die eruit zien als mensen, maar het niet zijn. Als hij door zijn baas (Robin Wright) naar een afgelegen eiwit-kwekerij buiten de stad wordt gestuurd, loopt hij replicant Sapper Morton (Dave Bautista) tegen het lijf. Tijdens zijn bezoek doet K een schokkende ontdekking die de verhouding tussen mens en replicant op scherp zet. Het leidt hem eveneens op het spoor van ex-Blade Runner Rick Deckard (Harrison Ford), die al dertig jaar lang op de vlucht is. 

Ryan Gosling is perfect voor deze rol. Net zoals in DRIVE ( 2011) speelt hij dit type personage met een soort beredeneerde kalmte waarbij zijn emoties zichtbaar sluimeren onder het oppervlak. Aan één blik heeft hij genoeg. Hetzelfde geldt voor Harrison Ford, hoewel zijn spel intenser is dan dat van Gosling. De lieftallige Ana de Armas geeft op luchtige wijze gestalte aan K’s vriendin en Jared Leto levert prima werk als de industrieel Niander Wallace. Sylvia Hoeks is geweldig als Luv, zijn assistente. Haar rol vereist een bepaalde mechanische kilheid die ze aanvult met onverwacht subtiele emoties. Hoeks weet zich niet alleen staande te houden tussen deze cast van wereldberoemde filmsterren, ze speelt ze van het doek. 
 
Na SICARIO (2015) en PRISONERS (2013) werkt regisseur Denis Villeneuve nu voor de derde keer samen met de vermaarde director of photography Roger Deakins. BLADE RUNNER uit 1982 speelde zich af in de door smog bedekte en neon-verlichte natte straten van Los Angeles. De wereld in dit vervolg ziet er min of meer hetzelfde uit, maar de actie speelt zich nu ook buiten de stad af. Hierdoor is niet alleen de schaal van de film groter, het geeft Deakins ook een uitgebreider palet aan kleuren om mee te werken; zoals de grijze luchten en de oranje/gele mist waar K met zijn Spinner doorheen vliegt. Samen met THE ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD (2007) is dit misschien wel het best werk van Deakins.
 
Evenals het uiterlijk van de eerste BLADE RUNNER is de soundtrack van Vangelis een van de kenmerken van Scott’s beroemde film. Dit keer namen Benjamin Wallfisch en Hans Zimmer de muziek voor hun rekening, waarbij zij in plaats van orkestraal geluid wederom voor de synthesizer kozen. Het resultaat is een soms ietwat kille score die desalniettemin goed aansluit op die van zijn voorganger. 
 
De Canadese regisseur Denis Villeneuve heeft een sterk oeuvre opgebouwd met films als SICARIO (2015) en ARRIVAL (2016). Met BLADE RUNNER 2049 zorgt hij niet alleen voor een waardige opvolger van Ridley Scott’s BLADE RUNNER, maar ook voor een op zichzelf staand, visueel overweldigend meesterwerk. Een film die op zo groot mogelijk formaat gezien dient te worden.
 
 
Blade Runner 2049