Predators

Regie: 
Nimród Antal
Cast: 
Adrien Brody, Danny Trejo & Laurence Fishburne
Jaar: 
2010
Duur: 
107 minuten
Genre: 
Sciencefiction
Waardering: 
2,5 ster

Vier jaar na het weinig succesvolle vervolg op John McTiernans ijzersterke actie-sciencefictionfilm PREDATOR schreef regisseur Robert Rodriguez (FROM DUSK TILL DAWN, SIN CITY) een script voor een beoogd deel drie. Hij wilde dicht bij het origineel uit 1987 blijven en situeerde zijn verhaal ook in een jungle, maar nu wel eentje op een verre planeet. Niet op die waar de predators vandaan komen, maar daar waar ze jagen op mensen die als er prooi worden gedropt. Het script belandde uit budgettaire overwegingen echter in de la van Twentieth Century Fox. Tot vorig jaar, toen de filmmaatschappij besloot dat de tijd rijp was voor een derde deel, de twee ALIEN VS. PREDATOR films buiten beschouwing gelaten. Rodriguez werd opnieuw benaderd en koos ervoor om zijn script niet zelf te verfilmen, maar slechts de productie op zich te nemen. De Hongaars-Amerikaanse Nimród Antal (KONTROLL) werd aangetrokken voor de regie en Adrien Brody voor de hoofdrol. Onder de bombastische tagline Fear is reborn draait PREDATORS nu, zestien jaar nadat Rodriguez het verhaal pende, in de Nederlandse bioscopen.

In de eerste scènes van PREDATORS vallen zeven mannen en een vrouw uit de hemel middenin een voor hen onbekende jungle. Net nadat ze van de schrik zijn bekomen, worden ze aangevallen door een groep hellehonden en breekt het besef door dat ze elkaar hard nodig zullen hebben om te overleven. Onder leiding van Brody neemt de groep door de wol geverfde vechtersbazen het op tegen vele predators die, net als de acht, ook onderling zo hun machtsspelletjes spelen. Vlak voor de eindstrijd stuiten ze nog op een man (Laurence Fishburn) die zich al jaren schuil houdt op de planeet en ze onderdak en veel raadselachtige adviezen geeft. De bemoeienis van Hollywoods lievelingsbuitenbeentje Robert Rodriguez in combinatie met een hoofdrol voor Oscarwinnaar Adrien Brody heeft de buzz rondom dit derde deel geen windeieren gelegd. Fans van het origineel waarin Oostenrijkse eik Arnold Schwarzenegger jacht maakte op de predators als commando Dutch waren vanaf de eerste berichten over de in productie genomen PREDATORS hoopvol gestemd en nadat ook de trailer meeviel groeiden de verwachtingen over dit derde deel.

Tevergeefs blijkt nu, want het is helaas een overbodig jungleavontuur geworden, dat zichzelf veel te serieus neemt met personages die op een krampachtige manier overdreven rauw en meedogenloos worden neergezet. Zo converseert de groep in zulke hardgekookte en humorloze oneliners dat je eigenlijk al niet meer van echte karakterontwikkeling kunt spreken, omdat zij goed beschouwd allemaal dezelfde vervelende en oppervlakkige rol spelen. Wanneer de met veel poeha opgevoerde Laurence Fishburn zijn compleet overbodige tien minuten screentijd volkletst met gespierde onzin is de lol er echt af. Jammerlijk is ook de gemakzuchtige manier waarop de filmmakers de Hawaiiaanse bossen presenteren als een buitenaardse planeet en daarmee al in de eerste scène iedere geloofwaardigheid overboord gooien. Gelukkig zijn er nog wel de predators zelf, want er is aan het originele concept en uiterlijk van de wezens weinig gesleuteld, zodat er in ieder geval nog mondjesmaat van hun wonderlijke voorkomen kan worden genoten.

 

Predators