Skyline

Regie: 
The Brothers Strause
Cast: 
Eric Balfour, Scottie Thompson & Donald Faison
Jaar: 
2010
Duur: 
90 minuten
Genre: 
Sciencefiction
Waardering: 
2 sterren

Jarrod en Elaine (Eric Balfour en Scottie Thompson) zijn in Los Angeles op bezoek bij Jarrods beste vriend Terry (Donald Faison) om diens verjaardag te vieren. Het begint bij het zwembad van zijn luxe flat en eindigt 's nachts op een sjiek feest vol drank en vrouwen. Iedereen geniet, behalve Elaine. Zij komt er namelijk achter dat Terry haar vriend voor hem wil laten werken en zij is niet bepaald van plan om hun toekomstige baby in die poel des verderfs op te laten groeien. Maar zo ver komt het niet, want de volgende ochtend schijnt er een doordringend blauw licht door de ramen. L.A. is under alien attack. In de resterende tachtig minuten vechten Jarrod, Elaine, Terry en enkele van zijn buren tegen de kwalachtige buitenaardse wezens die de stad vernietigen en mensen omhoog zuigen naar hun gigantische schepen.

Over ALIENS VS. PREDATOR: REQUIEM, de vorige regieklus van speciale effectenmakers Colin and Greg Strause, schreven we in 2007 dat de buitenaardse wezens ongekend veel screentijd krijgen en er weinig tijd meer overblijft voor ontwikkeling van de personages, die als bordkartonnen prooien een voor een in de klauwen van de monsters vallen. Na anderhalf uur SKYLINE constateren we helaas dat The Brothers Strause onze recensie niet lazen, ofwel ten onrechte meenden deze in de wind te slaan. De buitenaardse wezens nemen nóg meer tijd in, de personages zijn nu nóg leeghoofdiger en er was net niet genoeg geld voor overtuigende effecten. Dus nu geef je niet alleen geen moer om de personages, maar worden ze ook nog eens eindeloos achtervolgt door ongeloofwaardige monsters. Noemenswaardig is overigens dan weer wel het mooi uitgewerkte slotakkoord, dat weliswaar uit een andere film lijkt te komen, maar hoe dan ook ineens de goede oude ALIEN-sfeer effectief weet op te roepen.

Het budget van SKYLINE was slechts een vierde van hun debuutfilm, omdat de broertjes Strause dit maal totale controle wilden en besloten het gehele budget uit eigen zak te betalen. Dat Colin en Greg zonder te knipogen tien miljoen dollar ophoestten is geen wonder, want in de afgelopen tien jaar hebben zij stevig voet aan grond gekregen in Hollywood met hun bedrijf Hydraulx. Ze verzorgen de speciale effecten van films als THE DAY AFTER TOMORROW, 300 en AVATAR, regisseren tussendoor muziekvideo's en produceren met SKYLINE nu alweer hun tweede speelfilm in drie jaar. Jammer dat ze hun digitale kunsten nu niet in dienst stellen van een kundige regisseur maar zelf in de stoel menen te moeten plaatsnemen. Dat ALIENS VS. PREDATOR: REQUIEM het voordeel van de twijfel kreeg was blijkbaar geen verdienste The Brothers Strause.

Skyline