Terminator 2: Judgment Day 3D

Regie: 
James Cameron
Cast: 
Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton & Edward Furlong
Jaar: 
1991
Duur: 
137 minuten
Genre: 
Sciencefiction
Waardering: 
4,5 ster
Na 3D-versies van blockbusters als THE LION KING, TITANIC en JURASSIC PARK is het nu de beurt aan box office-monsterhit TERMINATOR 2: JUDGMENT DAY uit 1991. Het originele filmmateriaal werd onder toezicht van regisseur James Cameron 4K gescand, gerestaureerd en -tot afgrijzen van vele hardcore fans- bewerkt voor 3D. Het resultaat is spectaculair. Beeld en geluid zijn er wat betreft intensiteit, contrast en detail flinke stappen op vooruitgegaan in vergelijking met de originele 35mm prints, en de toegevoegde driedimensionaliteit is subtiel gehouden. Cameron had ook kunnen volstaan met een restauratie zonder 3D-bewerking; toch wint deze nieuwe filmervaring het op punten ruimschoots van de oorspronkelijke. 
 
T2 opent met een monumentale proloog waarin we met wetenschappelijk gefundeerde precisie zien hoe de aarde op 29 augustus 1997 goeddeels wordt vernietigd door een nucleaire explosie. Anno 2029 blijkt het zelfdenkende computersysteem Skynet de macht te hebben overgenomen. Het voert een leger van robotten aan, dat Judgment Day-overlevenden opspoort en vernietigt. De resterende mensheid staat onder leiding van John Connor. De technologie is op dat moment zo ver gevorderd dat Skynet een hypermoderne Terminator (Robert Patrick) uit de T-1000 serie terug in de tijd stuurt om Connor als tiener te termineren, zodat hij nooit zal kunnen opgroeien tot rebellenleider. In reactie sturen de rebellen een T-800 Terminator (Arnold Schwarzenegger) om Connor te beschermen. 
 
Komt dit je bekend voor? Klopt, het is exact hetzelfde plot als TERMINATOR uit 1984, al zat Connor toen nog in de buik van zijn moeder (Linda Hamilton) en was Arnie de bad guy. Het budget lag bij deel twee 15 maal zo hoog, dus trekt Cameron in T2 alles uit de kast en computer om de meest enerverende sequel (en op dat moment duurste film) aller tijden te maken. Na bovenbesproken proloog volgen in de daaropvolgende dikke twee uur nog vijf grote set pieces die in deze nieuwe 3D-versie nog vetter zijn dan ze al waren. En tussen die actiescènes door weet het script nog echt mensen van de personages te maken ook. Opvallend is de nadruk die ligt op de gevaren van zelfdenkzaamheid van computergedreven machines, de kracht van het individu en de noodzaak tot vreedzaam samenleven. Dit gaat zo ver dat Connor zijn beschermrobot laat zweren “I swear I will not kill anyone,” waarna de gewezen Terminator alleen nog mensen in hun benen schiet. Later in de film nog bewezen als we HUMAN CASUALTIES: 0.0 in zijn TermoVision zien staan.
 
De release van de 3D-versie van T2 komt geen dag te laat. Sinds het oorspronkelijke releasejaar zijn vragen over individuele keuzevrijheid, het gevaar van doorgeschoten technologische ontwikkelingen en de humaniteit van techniek urgenter dan ooit. Het is bijvoorbeeld al lang niet meer de vraag óf digitale systemen jouw leven monitoren, maar vooral wat er met die informatie wordt gedaan. We willen de moderne mogelijkheden benutten, maar er geen slachtoffer van worden. De technologisering mag geen terrorisering van de maatschappij worden, zoals James Cameron dat schetst met het kwade digibrein Skynet. Daartegenover propageert hij in T2 terecht voor vrede en menselijkheid. Want als een Terminator de waarde van menselijk leven kan leren, dan kunnen wij dat toch ook?