Fantastic Mr. Fox

Regie: 
Wes Anderson
Cast: 
George Clooney, Meryl Streep & Jason Schwartzman (stemmen)
Jaar: 
2009
Duur: 
87 minuten
Genre: 
Animatie
Waardering: 
4,5 ster

Het stond al lang op het verlanglijstje van Wes Anderson (RUSHMORE, ROYAL TENENBAUMS, DARJEELING LIMITED) om het verhaal Fantastic Mr. Fox van Roald Dahl te verfilmen. Hij riep daartoe in 2004 de hulp in van stopmotion animator Henry Selick (NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS) voor de verfilming van dit kinderboek over een vos met een midlife crisis die de strijd aanbindt met drie vijandige buurboeren. De twee hadden al eerder samengewerkt aan de geanimeerde vissen in THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU. De voorbereiding voor de Roald Dahlverfilming bleek echter zo tijdrovend dat Selick gaandeweg voorrang gaf aan zijn eigen project CORALINE, zodat Anderson op zoek moest naar een andere animator. Na jaren is FANTASTIC MR. FOX nu eindelijk klaar en het wachten wordt ruimschoots beloond.

Getrouw Dahls boek uit 1970 besluit de gewiekste meneer Vos op aandringen van zijn echtgenoot na de geboorte van hun zoon Ash wat rustiger aan gaat doen. Hij stopt met jagen en slijt zijn daarop volgende dagen als columnist. Zijn instinct wint het echter na verloop van tijd en meneer Vos besluit zijn wilde vossenharen te laten wapperen zoals nooit tevoren. Samen met bevriende bosdieren steelt hij de voedselvoorraden van de boeren Boggis, Bunce en Bean. Zij zinnen direct op wraak, maar ondertussen staan ook de gezinsverhoudingen onder druk met de komst van neef Kristofferson. De wat sullige zoon van meneer Vos voelt zich tekort gedaan, maar dwingt later in de eindstrijd tegen de drie boeren toch nog respect af van zijn vader.

Verstoorde vader-zoon relaties, in zichzelf gekeerde eenlingen en existentiële vraagstukken; Wes Anderson kon al zijn lievelingsthema's kwijt in deze eerste film niet naar zijn eigen oorspronkelijke verhaal. De zorgvuldig uitgekozen stemmencast met onder andere George Clooney als meneer Vos, Michael Gambon als de drie boeren en Bill Murray als raadsheer benadrukken de uitvergrote, artificiële wereld van Anderson, zoals ook de wat grove, niet-vloeiende stopmotion animatie constant verwijst naar de kunstmatigheid van deze verfilming. In FANTASTIC MR. FOX dus geen miljoenen afzonderlijk geanimeerde wapperende vachthaartjes, maar hooguit wat opzettelijk stroef bewegende snorharen. Ook zul je deze humeurige personages met hun botsende ego's en vervelende eigenschappen niet snel in de bioscoopfilms van de grote animatiestudio's tegenkomen. Net als Spike Jonze in WHERE THE WILD THINGS ARE heeft Anderson het aangedurfd om de verfilming van een beroemd kinderboek te doorspekken met zijn eigen visie, zodat FANTASTIC MR. FOX een heerlijke mengeling van Roald Dahl en Wes Anderson is geworden.

fantastic mr fox