Pokémon Detective Pikachu

Regie: 
Rob Letterman
Cast: 
Ryan Reynolds, Justice Smith & Ken Watanabe (stemmen)
Jaar: 
2019
Duur: 
106 minuten
Genre: 
Animatie
Waardering: 
4 sterren

Laat ik beginnen met een disclaimer: ik ben een Pokémonfan van het eerste uur. Vandaag de dag sta ik nog steeds als eerste in de rij als er een nieuw Pokémonspel wordt uitgebracht. Van de nieuwe Pokémon die toegevoegd blijven worden -voor de onwetenden, de teller staat inmiddels op 812- tot het actief trainen van Pokémon in bestaande spellen: ik haal bijna dagelijks plezier uit de al 23 jaar lopende serie van games, animatiefilms, kaartspellen en stripboeken. Deze voorkennis is zowel een zegen als een vloek voor deze eerste live-action-uitstap naar het witte doek met DETECTIVE PIKACHU. Aan de ene kant is het verfrissend om de wezens die ik al bijna twintig jaar lang ken in een nieuw jasje te zien. Aan de andere kant maakt dat mij als een superfan ook erg kritisch. Gelukkig stelt de film niet teleur.

Gebaseerd op een van de kleinere spin-off games voor de Nintendo 3DS, volgt DETECTIVE PIKACHU het verhaal van Tim Goodman (Justice Smith). Nadat zijn vader Henry op mysterieuze wijze verongelukt, gaat Tim samen op onderzoek met de detective-partner van Henry. Je raadt het al: detective Pikachu, ingesproken door Ryan Reynolds. Zoals in elke detectivefilm zijn er genoeg clou's en verrassingen om allerlei bijzondere locaties, personages en natuurlijk Pokémon te ontmoeten. Ryan Reynolds is goed gekozen als hoofdpersoon, hoewel de echo van zijn werk als DEADPOOL natuurlijk niet te vermijden is. Zijn schuine grappen voor oudere kijkers werken goed, en gelukkig blijft de vierde muur overeind staan. De ster van de film is echter Justice Smith als Tim Goodman. Tim wijkt af van het traditionele Pokémon Trainer-imago uit de franchise en brengt een diepere emotionele laag met zich mee. De motivatie voor Tim’s acties zijn persoonlijk, waardoor de film bijna in een familiedrama verandert. Weliswaar een familiedrama waarin vuurspuwende draken, elektrische muizen en apen met drie handen de show stelen. 

De Pokémon en Ryme City zijn het absolute hoogtepunt van de film. De interactie tussen Pokémon en het alledaagse leven is iets dat in de games en serie wel werd gebruikt, maar in deze film komt de Pokémonwereld echt tot leven. Overal lopen Pokémon vrij rond; voor fans is het een feest van herkenning en nieuwkomers zien waar de Pokémon allemaal toe in staat zijn. Uit de 812 bestaande wezens is een leuke en herkenbare selectie gemaakt voor zowel oude als nieuwe fans. Tijdens het kijken voelde ik mij weer als een kind van zes. Gewikkeld in mijn Pikachupyjama op de bank met een Game Boy en Pokémon Red in mijn hand. De film is een feestje voor Pokémonfans en deze bijzondere filmwereld smaakt naar meer. DETECTIVE PIKACHU bewijst dat de Pokémonwereld genoeg potentie heeft om in de toekomst vaker in filmvorm te laten gieten. 

 

 

 

Pokémon Detective Pikachu