Open Season

Regie: 
Roger Allers, Jill Culton & Anthony Stacchi
Cast: 
Stemmen: Martin Lawrence, Ashton Kutcher & Billy Connolly
Jaar: 
2006
Duur: 
99 minuten
Genre: 
Animatie
Waardering: 
1,5 ster

Vier jaar geleden richtte Sony Pictures een eigen animatiebedrijf op: Sony Pictures Animation. OPEN SEASON is hun eerste zelfstandige productie, maar veel risico hebben de makers met hun eersteling niet durven nemen, want het ontbreekt de film aan sterke grappen en originele ideeën.

Boog is een grote, bruine huisbeer. Hij heeft al jaren een goed en veilig leven bij zijn bazin aan de rand van het bos. Daar geeft hij voor een klein publiek dagelijks een paar showtjes weg en voor de rest luiert hij als een tevreden kat. De rust is echter snel voorbij als Boog op een dag het leven van het opgefokte hert Elliot redt. Als dank laat Elliot zijn berenvriend proeven van het avontuurlijke leven buiten zijn beschermde bestaan. Nadat ze samen de lokale kruidenier overhoop hebben gehaald, is voor de sheriff de maat vol en wordt Boog vrijgelaten in de wildernis. Samen met Elliot wordt Boog met een helikopter gedropt in de hoge bergen, waar de beer voor het eerst leert leven in het wild. Natuurlijk botert het in het begin totaal niet tussen de twee, maar naar verloop van tijd komen ze nader tot elkaar.

Vreemd genoeg vormen de verschillende dieren die ze tegenkomen in de bergen veel beter vermaak dan Boog en Elliot zelf, want zij blijven vlakke, oninteressante personages. De film leeft dan ook iedere keer even op als de twee botsen met achtereenvolgens een groep eekhoorns, herten en bevers. Als het jachtseizoen wordt geopend trekken alle dieren uiteindelijk gezamenlijk ten strijde tegen een stel bloeddorstige jagers. De rol van wraakzuchtige aanvoerder die alles op alles zet om Boog en Elliot te pakken te krijgen, wordt vertolkt door Gary Sinise, maar ook met zijn personage wordt niet veel gedaan. Zelfs met alle goede wil van de wereld is in OPEN SEASON gewoon te weinig te vinden dat je nog niet eerder en beter zag, maar daarnaast lijdt de film ook onder een serieus gebrek aan rake grappen. Sony verdient met deze vlakke film geen plek op het erepodium van de animatiefilm.

Open Season