The Wind Rises

Regie: 
Hayao Miyazaki
Cast: 
Hideaki Anno, Miori Takimoto & Hidetoshi Nishijima (stemmen)
Jaar: 
2013
Duur: 
126 minuten
Genre: 
Animatie
Waardering: 
4,5 ster

De afsluiter van Hayoa Miyazaki's carrière (zo kondigde hij hem aan) is een historisch drama, los gebaseerd op het leven van vliegtuigingenieur Jiro Horikoshi. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de Mitsubishi A6M Zero, een gevechtsvliegtuig dat in de Tweede Wereldoorlog werd gebruik.

De bouwer van een moordmachine als held: Miyazaki kreeg er in Japan flinke kritiek om. THE WIND RISES glorificeert echter geenszins de oorlog. Horikoshi is hier een creatieve dromer met een eenvoudige passie voor vliegmachines, wiens briljante ideeën misbruikt worden door de politiek. In hoeverre die interpretatie correct is, doet niet ter zake; Miyazaki's versie van Horikoshi's levensverhaal is sowieso fictief.

Het is een groots, romantisch verhaal over het belang van schoonheid op zichzelf. Wie zijn dromen in zijn hoofd houdt, behoudt er de controle over. Wie ze werkelijkheid maakt niet. Machtigere mensen kunnen ermee doen wat ze willen. Kan de dromer acceptatie vinden in de wetenschap dat hij enkel de zuivere bedoeling had iets moois te maken?

Het is een bitterzoete film, gemaakt met de wijsheid van een oude meester die terugkijkt op zijn eigen verwerkelijkte dromen. Een gepastere conclusie voor Miyazaki's rijke oeuvre is nauwelijks denkbaar.

The Wind Rises