Aanmodderfakker

Regie: 
Michiel ten Horn
Cast: 
Gijs Naber, Anniek Pheifer & Yannick van de Velde
Jaar: 
2014
Duur: 
100 minuten
Genre: 
Nederland
Waardering: 
4 sterren

Ineens was daar al die aandacht, de afgelopen editie van het Nederlands Film Festival. Want niet alleen kreeg AANMODDERFAKKER, de nieuwe film van regisseur Michiel ten Horn en scenarist Anne Barnhoorn, er de meeste Gouden Kalf nominaties (zes, waarvan de drie belangrijkste werden verzilverd: beste film, hoofdrol en scenario), ook hing er het hele festival iets in de lucht: heb je AANMODDERFAKKER al gezien?

Hoge verwachtingen dus bij de bioscooprelease. Maar AANMODDERFAKKER maakt ze waar: een ijzersterk portret dat, balancerend tussen absurdisme en realiteit, het lamlendige levensgevoel van de hoofdpersoon blootlegt.

Net als hun vorige samenwerking, de verrassing DE ONTMAAGDING VAN EVA VAN END, kozen Ten Horn en Barnhoorn voor een tragikomedie. Thijs ( Gijs Naber) is de 32-jarige eeuwige student die maar wat 'aanmodderfakkert': een beetje studeren, dronken naar bed en dan wakker worden met het hoofd op zijn toetsenbord. Daarbij leeft Thijs nog altijd op de zak van zijn ouders. En terwijl z'n moeder hem geregeld plasticbakjes met eten toestopt en laat Thijs' zus hem een Ikea-tas vol vuile kleren meenemen wanneer hij op bezoek komt - zelf heeft Thijs geen wasmachine.

Het is een oneindige cirkel van nietsdoen. En ook de noodzaak om er iets meer van van te maken ontbreekt - het gaat toch goed zo? Toch sluiten langzamerhand de netten zich rond Thijs. Weggestopt in een la stapelen de belastingaanslagen zich op en ondanks dat hij iets anders beweert ('wanneer ik ben afgestudeerd, ben ik hier weg'), lijkt zijn bijbaantje bij een soort Media Markt-achtig concern steeds meer zijn enige perspectief voor de toekomst te zijn.

Komt het nog goed met Thijs? Net als zijn regiedebuut DE ONTMAAGDING VAN EVA VAN END toont Ten Horn zich bedreven in het komisch uitvergroten van de tragiek van het moderne leven. Was dat in zijn debuut nog de knulligheid van het Hollandse gezin, ditmaal is het de begin-dertiger, die verslagen door het moderne bestaan alleen nog maar dronken door het leven kan. Maar was de uitvergroting in DE ONTMAAGDING VAN EVA VAN END nog stripachtig, AANMODDERFAKKER is eerder een graphic novel. En dat is gek genoeg de paradox: dat Ten Horn een volwassenere film maakt over iemand die maar niet volwassen wil worden.

Aanmodderfakker