Jackie

Regie: 
Antoinette Beumer
Cast: 
Carice van Houten, Jelka van Houten & Holly Hunter
Jaar: 
2012
Duur: 
100 minuten
Genre: 
Nederland
Waardering: 
3 sterren

Een van de mooiste scènes uit de Nederlandse road movie JACKIE is die waarin Jackie (Holly Hunter) haar onzekere dochter Daan (Jelka van Houten) met een list het podium van een typische Amerikaanse country & western-kroeg op krijgt. Daan kijkt verschrikt naar de Amerikaanse truckers aan de bar, maar neemt na enig aarzelen de microfoon en begint aan een zoet liedje. Moeder en zus Sofie (Carice van Houten) glimlachen tevreden: voor het eerst durft de passieve Daan publiekelijk haar stem te laten horen. De vaste stamgasten knikken goedkeurend. De wereld lijkt even probleemloos. Het is JACKIE in een notendop: een mooi gemaakte, fijn geacteerde dramafilm, maar wel een zonder een scherp randje.

De zussen Carice en Jelka van Houten, voor het eerst samen te zien in een film, spelen de 33-jarige tweeling Sofie en Daan. De tweeling heeft hun draagmoeder nooit gekend, maar zijn wel liefdevol opgevoed door hun ‘twee vaders', een Amsterdams homostel. Sofie is een strenge carrièrevrouw, altijd druk bezet en niet bezig met het feit dat ze geen echte moeder heeft. Daan daarentegen miste vanaf haar kindertijd al een moederfiguur. Ze staat onzeker in het leven en doet vergeefse pogingen om met haar bazige man (Jeroen Spitzenberger) een kind te krijgen. Op een dag krijgt Sofie een telefoontje van hun biologische moeder uit Amerika, de ruwe, onaangepaste ex-hippie Jackie. Ze leidt een geïsoleerd, zwervend bestaan in New Mexico, maar kan sinds kort niet goed meer voor zichzelf zorgen. Ze heeft hulp nodig en niemand om dat te vragen. Aangespoord door hun vaders, besluit de tweeling naar New Mexico af te reizen en hun moeder met een camper naar een revalidatiekliniek te brengen.

Sofie en Daan zijn totaal onvoorbereid voor de confrontatie met hun biologische moeder en voor het leven on the road. Wat als een spannend avontuur begint, ontspoort onderweg langzaamaan in een zware reis wanneer de camper met een lege tank komt te staan en hun zwijgzame, nukkige moeder zich maar moeilijk laat helpen. Geheel volgens de wetten van de road movie is het vervolgens niet alleen Jackie die hulp nodig heeft en zal vooral de tweeling, die op het eerste gezicht alles voor elkaar lijkt te hebben, zich dankzij de reis geholpen voelen. Sofie leert uiteindelijk dat er meer in het leven is dan werk en de onzekere Daan wordt aangemoedigd om meer risico's te nemen.

Het gaat filmmaakster Antoinette Beumer voor de wind. Het lukte haar om de Amerikaanse topactrice Holly Hunter (THE PIANO, RAISING ARIZONA) te strikken voor JACKIE , werkte daarvoor mee aan mooie tv-series zoals Willemspark en In therapie en maakte in 2010 overtuigend de overstap naar lange speelfilms met de goed gemaakte succesfilms DE GELUKKIGE HUISVROUW en LOFT. JACKIE past perfect in dit rijtje: een sfeervolle, vlotte road movie voor een groot publiek. Mooi geschoten, maar, ondanks een onverwacht einde, nergens echt verrassend.

 

jackie