Quiz

Regie: 
Dick Maas
Cast: 
Barry Atsma, Pierre Bokma & Hanna Verboom
Jaar: 
2012
Duur: 
85 minuten
Genre: 
Nederland
Waardering: 
3,5 ster

QUIZ is voorspelbaar, plat, zit vol ongepaste en misschien zelfs een tikkeltje racistische humor en bovendien ontbreekt het de film aan originaliteit. Dodelijke kritiekpunten, tenzij een project een troef in handen heeft. En laat QUIZ nou net twee ijzersterke kaarten spelen: Dick Maas en Pierre Bokma. Onder regie van Maas wordt doorgaans de meest platte kitsch nog topvermaak en zodra hij een acteur als Bokma zijn gang laat gaan, dan moet het raar lopen wil de film niet leuk worden. Raar loopt het niet; QUIZ is leuk. Een goede film is het daarentegen niet echt.

Barry Atsma speelt quizmaster Leo. Na zijn allerlaatste uitzending spreekt hij met zijn vrouw en dochter af in een Italiaans restaurant, maar die komen niet opdagen. In de plaats daarvan verschijnt Bokma aan zijn tafel, natgeregend, in een lange jas en met een scheve blik in zijn ogen. Hij draait de rollen om: quizmaster wordt kandidaat en Leo moet tien vragen over zijn eigen leven beantwoorden.

Mocht u zich afvragen waarom hij het spel meespeelt: het personage van Bokma heeft de vrouw en dochter van Leo ontvoerd, met als bewijs daarvoor een afgesneden vinger en trouwring. Het motief voor de ontvoering geeft Maas in zijn script snel en gemakkelijk weg via de vragen die gesteld worden door Bokma. Ze gaan over de minnares van Leo, of over hoe goed hij zijn eigen vrouw en dochter eigenlijk kent.

Tussen de vragen door maakt de ober van het restaurant zich zorgen over zijn favoriete klant. Zenuwachtig vraagt hij in een dik Italiaans accent of het wel goed gaat met meneer Leo. Hij doet denken aan Manuel uit Fawlty Towers. Het zou begrijpelijk zijn als Italianen aanstoot nemen aan deze stereotypering, aangezien het aan humoristische context ontbreekt.

Maas laat het grootste deel van de film afspelen in het restaurant, maar ondanks de semigrappige ober bouwt hij daar toch aangename spanning op. Er zit een tijdslimiet op de quiz van Bokma: duurt het te lang met de antwoorden dan stikken de vrouw en dochter. De acteur speelt zijn rol als psychopaat geweldig uit. Hij is naar, kalm en simpelweg gemeen. Hij laat Leo, maar ook het publiek, peentjes zweten: een uitmuntende slechterik en de grootste attractie van QUIZ.

Dick Maas geeft aan geen acteursregisseur te zijn: "een auto of een ontploffing kun je sturen, mensen niet." Bokma behoeft weinig aanwijzing om te excelleren. Toch schaaft de regisseur de venijnigheid van zijn spel als de film naar het einde loopt: een bloederige schermutseling, een achtervolging, een politie-inval, geweerschoten en platte dialoog verraden wie de baas van dit filmproject is. Een kind in een speelgoedwinkel. Het doet wat knullig aan, maar leuk is het wel.

 

quiz