How to Describe A Cloud

Regie: 
David Verbeek
Cast: 
Lu Huang, Yi-Ching Lu & Pong-Fong Wu
Jaar: 
2013
Duur: 
80 minuten
Genre: 
Nederland
Waardering: 
4 sterren

Filmmaker David Verbeek (1980) moest wachten tot hij productiegeld kreeg voor zijn nieuwe vampierenfilm DEAD & BEAUTIFUL. In de tussentijd maakt hij HOW TO DESCRIBE A CLOUD met een digitale spiegelreflexcamera en een kleine crew. Verbeek werd bekend door zijn studentenfilm BEAT, die te zien was op het International Film Festival Rotterdam. Daarna ging hij in China wonen om in 2008 terug te keren met de speelfilm SHANGHAI TRANCE. Nu woont hij beurtelings in Shanghai en Amsterdam.


HOW TO DESCRIBE A CLOUD gaat over een jonge muzikante Liling (Lu Huang), die wordt opgebeld door haar broer met het bericht dat hun moeder ( Yi Ching Lu) blind is geworden. Zij woont op een klein eiland en heeft zich ontwikkeld tot een hoogst intuïtieve vrouw. Zonder zicht kan zij de aanwezigheid van mensen om haar heen precies aanvoelen. Zo herkent ze direct Liling wanneer zij haar komt opzoeken. Liling is in het begin nogal afstandelijk en betuttelend tegen haar moeder, maar langzamerhand wordt de band tussen hen hechter. De relatie met haar broer houdt ook niet over; hij verwijt haar dat zij pas naar haar moeder omkijkt nu ze hulpbehoevend is. Op subtiele wijze belicht Verbeek de tegenstelling tussen het meer rationeel ingesteld meisje en haar spirituele moeder.


Verbeeks vijfde speelfilm heeft een kalm en beschouwend ritme. Het camerawerk van Jean Counet is sober en doeltreffend, en de montage van Nederlands talent Patrick Schonewille is vloeiend en onnadrukkelijk. Daarbij komt dat de keuze van de acteurs precies goed is: de mooie en enigszins vervreemde Liling en de melancholieke en licht gekwelde moeder. Ook de dialogen zijn geloofwaardig en filosofisch. HOW TO DESCRIBE A CLOUD is David Verbeeks beste film tot nu toe; veel diepzinniger en warmer van toon dan zijn eerdere werk.

 

How To Describe A Cloud