Black Out

Regie: 
Arne Toonen
Cast: 
Raymond Thiry, Kim van Kooten & Bas Keijzer
Jaar: 
2012
Duur: 
95 minuten
Genre: 
Nederland
Waardering: 
3,5 ster

Na een crimineel verleden waarbij het geld en de cocaïne rijkelijk vloeiden, is Jos Vreeswijk (Raymond Thiry, OORLOGSWINTER) niet alleen al jaren op het rechte pad, sterker nog: de veranderende Jos staat aan de vooravond van zijn huwelijk met Caroline (Kim van Kooten). Er is echter een probleempje: na zijn vrijgezellenfeest is Jos die ochtend niet alleen wakker geworden met een vervelende kater, ook ligt er een onherkenbaar lijk naast hem in bed. Waar het vandaan komt? Jos kan zich van de avond ervoor niets meer herinneren. Waar hij echter al gauw achterkomt, is dat diverse figuren uit zijn criminele verleden hem ervan verdenken twintig kilo cocaïne te hebben verduisterd; en Jos heeft vierentwintig uur om ze van het tegendeel te overtuigen.

Na zijn succesvolle speelfilmdebuut, de vermakelijke en gestileerde familiefilm DIK TROM (2010), gooit regisseur Arne Toonen het voor zijn tweede film duidelijk over een andere boeg. BLACK OUT is een strak gemonteerde, flitsende actiekomedie vol absurde geweldsuitbarstingen, excentrieke karakters en bitse dialogen. Perfect is vooral het eerste half uur waarin op komische wijze een hele rits van personages wordt geïntroduceerd. In een lekker hoog tempo maken we kennis met onder andere de geen-woorden-maar-daden boef Robbie (Bas Keijzer), een bejaarde topcrimineel Charles (Edmond Classen), de brommende rechercheur André (Alex van Warmerdam) en Wally (Willy Wartaal) een nietsnuttende kruimeldief. Allemaal op een of andere manier verbonden met de twintig kilo cocaïne waar Jos zo naarstig naar opzoek is.

Helemaal perfect is BLACK OUT overigens niet, gaandeweg stokt de plottwistmachine even, maar gelukkig stelt de finale, waarin elk puzzelstukje op zijn plaats valt, niet teleur. Het spreekt voor Toonen dat hij deze in deze actiekomedie, die losjes gebaseerd is op Gerben Hellinga's roman Merg en Been uit 1985, de clichés van gangstergenre op creatieve wijze heeft geprobeerd te vermijden. Maar soms ligt die drang naar originaliteit er toch te dik bovenop. Dus: niet alleen is de harde Russische crimineel een ex-balletdanser, ook praat hij met een verwijfd stemmetje, is eigenaar van een bowlingbaan en geeft zijn handlangers tierend opdrachten terwijl hij ook vriendelijk zijn klanten staat te helpen. En Quentin Tarantino, Guy Ritchie en de gebroeders Coen kijken soms iets te opzichtig bij Toonen over de schouder mee. Maar BLACK OUT is vlot, grof en amusant genoeg om daar geen probleem van te maken.


 

Black Out