Ushi Must Marry

Regie: 
Paul Ruven
Cast: 
Wendy van Dijk, Hiromi Tojo & Patrick Dempsey
Jaar: 
2012
Duur: 
96 minuten
Genre: 
Nederland
Waardering: 
0,5 ster

Een jaar of vijftien geleden was interviewster Ushi Hirosaki best wel geestig. Hoogtepunt uit de sketches waarin dit Japanse typetje de hoofdrol speelde? Wachten op het moment dat Wendy van Dijk haar pruik afdeed: had die normaal zo lieve presentatrice mooi weer een nationale of internationale ster in het ootje genomen. In de bioscoopfilm USHI MUST MARRY laat Wendy je echter wachten tot je een ons weegt: haar pruik blijft op, negentig minuten lang. Het wordt dan een flinke zit, want deze grap zonder punchline is al na vijf minuten niet meer om aan te zien.

À la Borat houdt de actrice opnieuw argeloze mensen voor de gek, in sketches die aan elkaar worden gelijmd tot een soort van filmnarratief. Tijdens een interview met Patrick Dempsey wordt Ushi namelijk onderbroken door haar moeder, die haar dwingt om te trouwen. De bruidegom, een schetenlatende sumoworstelaar die ‘eerst effe moet kakken' voor de seks, is al geregeld. Daar zit Ushi niet op te wachten, dus gaat ze zelf op zoek naar een vent. Ze krijgt twee weken de tijd om trouwmateriaal te worden.

Daarom gaat ze ondermeer langs een Britse socialite die haar tafelmanieren bijbrengt. Het is leuk om te zien hoe de gentleman zich in allerlei bochten wringt, om zich uiteindelijk toch zachtjes maar verstaanbaar een ‘this is not lady and the tramp... it's gentleman and the tramp' te laten ontvallen. Het is meteen de enige geslaagde grap in de film. Verder moet de kijker het doen met veel boeren, scheten en slapstickhumor die miljoen keer beter gedaan is door Buster Keaton en Charlie Chaplin. En honderd jaar eerder, nota bene. Een slagroomtaart die contextloos in het gezicht van een figurant belandt is anno 2013 niet grappig meer. Dat zou clown Bassie zelfs beamen.

Waarom regisseur Paul Ruven en co. zich opnieuw inlaten met dit soort materiaal is daarom een raadsel. Het gouden filmidee dat Ruven in zijn boek ‘Het Geheim van Hollywood' beschreef, weet hij zelf in ieder geval niet in de praktijk te brengen. GANGSTERBOYS, ZOMBIBI, ME AND MR JONES ON NATALEE-ISLAND: in de basis niet onaardige concepten die in de praktijk amper kijkers trokken. Dan hebben we het nog niet eens over HET BOMBARDEMENT. Ook deze USHI MUST MARRY lijkt gedoemd te floppen. Tenzij er bij dit ongeluk een kijkersfile ontstaat.

USHI MUST MARRY