I am a Woman Now

Regie: 
Michiel van Erp
Cast: 
Jean Lessenich, Corinne van Tongerloo & Marie-Pierre ‘Bambi’ Pruvot
Jaar: 
2011
Duur: 
86 minuten
Genre: 
Documentaire
Waardering: 
4 sterren

Genderdysforie, het gevoel dat je met het verkeerde geslacht geboren bent, kan tegenwoordig door moderne technieken mogelijk gemaakte transgender-operaties verholpen worden. Voor wie zich anno 2012 meer met de andere sekse identificeert, staan er bij ziekenhuizen speciale genderteams klaar en kan er op jonge leeftijd al psychologische hulp geboden worden. Maar wat als je in de jaren vijftig als man het gevoel had eigenlijk een vrouw te zijn? Wat als het verlangen naar ‘vrouw zijn' zo sterk was dat je simpelweg niet langer als man door het leven kon? Eigenlijk stond je er toen gewoon alleen voor. De enige optie was destijds om met contant geld naar Marokko te reizen, waar in Casablanca een schimmige en illegale kliniek stond waar vanaf 1956 voor het eerst de mogelijkheid tot seksecorrectie werd aangeboden.

I AM A WOMAN NOW, de nieuwste en misschien wel meest ontroerende documentaire van Michiel van Erp (PRETPARK NEDERLAND, ANGST), gaat over de eerste groep transseksuelen die zich in de jaren vijftig en zestig in Casablanca liet opereren. Van Erp portretteert vijf van deze mannen die zich destijds hebben laten ombouwen tot vrouw door de pionerende, maar flamboyante Franse gynaecoloog Georges Burou. De inmiddels oudere vrouwen kijken terug op hun leven en geslachtsverandering: heeft de operatie het gehoopte geluk gebracht? Hoe ver stonden de fantasieën over het ‘vrouw zijn' en de realiteit ervan uit elkaar? En wat betekent het om oud te worden als vrouw?

Michiel van Erp, de chroniqueur van modern Nederland, liet in eerder films zijn talent zien om de tragikomische dimensie van het leven bloot te leggen: ogenschijnlijk gewone mensen kregen voor van Erps camera altijd iets aandoenlijks en triests. Ook de vrouwen in I AM A WOMAN NOW zijn ogenschijnlijk gewoon, maar achter hun gelukkige vrouw-zijn schuilt altijd het tragische, vaak onbegrepen, geheime verleden van hun man zijn

Aan de hand van herinneringen, foto's en videobeelden laat van Erp laat de vrouwen zowel de verhalen uit hun vaak aangrijpend verleden vol misbruik, verbroken familierelaties en eenzaamheid vertellen, maar kijkt hij ook terug naar de gelukkige momenten na de geslachtsverandering. Het maakt tot I AM A WOMAN NOW een ingetogen, ontroerende en respectvolle documentaire. Want ditmaal laat van Erp vooral zien wat een respectvolle documentairemaker hij toch eigenlijk is, immers: aandoenlijk zeker zijn ze zeker, maar triest worden ze nooit deze vrouwen die hun leven hebben gewaagd om hun ultieme droom in vervulling te laten gaan.

 

I am a Woman Now