Tomorrow

Regie: 
Cyril Dion, Mélanie Laurent
Cast: 
Mélanie Laurent, Cyril Dion & Anthony Barnosky
Jaar: 
2015
Duur: 
118 minuten
Genre: 
Documentaire
Waardering: 
3 sterren

Na de geboorte van haar zoon vroeg zangeres en actrice Mélanie Laurent (INGLOURIOUS BASTERDS) zich hardop af in wat voor wereld haar kind over 40 jaar zou leven. Met haar vriend, dichter en milieuactivist Cyril Dion besloot ze het te onderzoeken. Dit werd het uitgangspunt van hun documentaire TOMORROW: een opgewekt maar langdradig spervuur aan feiten en ideeën voor een milieuvriendelijker wereld.

Dat de aarde bedreigd wordt is bekend: natuurlijke hulpbronnen worden op grote schaal uitgeput, de temperatuur stijgt en de bevolking groeit. Onze ecosystemen kunnen het tempo waarin dit allemaal gebeurt niet meer aan en we zijn hard op weg naar een catastrofe. Geen nieuw onderwerp voor een documentaire maar TOMORROW onderscheidt zich van andere milieufilms door geen doemscenario te schetsen maar zich te richten op mogelijke oplossingen. De film volgt verschillende mensen en projecten van over de wereld die alternatieven bieden voor een groenere wereld. 

TOMORROW rangschikt deze alternatieven in vijf verschillende delen: energie, onderwijs, economie, landbouw en democratie. Elk deel is even interessant maar na verloop van tijd beginnen de vele experts en feitjes te duizelen. De film zou dan ook niet slecht af zijn geweest als televisieserie. De vele standpunten en ideeën zouden dan beter uitgelegd kunnen worden en de kijkers zou meer tijd hebben om de informatie te laten bezinken.

Desalniettemin geeft TOMORROW een hoop stof tot nadenken: zo kan lokale valuta die naast een nationale munteenheid wordt gebruikt, economieën een enorme boost geven – blijkt al decennia in Zwitserland te worden gedaan – gaan mensen daadwerkelijk vaker fietsen als er prettige fietspaden worden aangelegd en laten Texanen zien dat burgers best bereid zijn om meer belasting te betalen voor milieuvriendelijker beleid zolang ze maar inspraak hebben.

 

    

Tomorrow