Noma: My Perfect Storm

Regie: 
Pierre Deschamps
Cast: 
René Redzepi
Jaar: 
2015
Duur: 
100 minuten
Genre: 
Documentaire
Waardering: 
4 sterren

René Redzepi is een veelbesproken en vooral gewaardeerde chef-kok, waarvan gezegd wordt dat hij de Scandinavische gastronomie heeft ontworpen. Samen met chef-kok Claus Meyer opende hij in 2004 het restaurant Noma in Kopenhagen. Inmiddels met twee Michelinsterren en veelvuldig uitgeroepen tot beste restaurant van het jaar. Het concept is gericht op volledig lokaal en duurzaam eten: lokale boeren en handelaren brengen met de hand opgeviste zeebaarzen en met de hand geplukte paddenstoelen naar zijn restaurant toe. Ooit voor gek verklaard, maar uitgegroeid tot een gevierd chef-kok.

Regisseur Pierre Deschamps, voorheen kortefilmmaker, besloot na een toevallige ontmoeting met Redzepi om diens verhaal vast te leggen in de documentaire NOMA - MY PERFECT STORM. Het blijkt een slimme zet van Deschamps om niet alleen het succesverhaal te vertellen, maar ook alle persoonlijke tegenslagen te belichten die deel zijn van de weg naar de top.

In de documentaire van precies honderd minuten is er geen enkele minuut overbodig. Deschamps heeft ervoor gekozen om zo veel mogelijk van Redzepi, zijn restaurant en zijn leerlingen te laten zien. Het werkt, want het verhaal van Redzepi is interessant genoeg om de volledige lengte te boeien. De kok is als immigrant naar Denemarken gekomen en liep tegen veel discriminatie op. Hij zette dit om in inspiratie, en bewees zichzelf met prachtige gerechten. Zijn familie, zijn dromen en vooral zijn levenshouding vormen het hart van NOMA - MY PERFECT STORM.

De gekozen stijl grenst evenwel aan het overdramatische. Wanneer er bijvoorbeeld een groep leerlingen in de keuken na een intensieve brainstormsessie naar buiten loopt, vangt Deschamps dit in slowmotionbeelden met muziek van Mozart eronder. Dat had minder gemogen. Wat overeind blijft, is een portret van een unieke man, die niet bang is om altijd zichzelf te blijven.

 

 

Noma: My Perfect Storm