Louis Theroux: My Scientology Movie

Regie: 
John Dower
Cast: 
Louis Theroux, Marty Rathbun & Steve Mango
Jaar: 
2015
Duur: 
99 minuten
Genre: 
Documentaire
Waardering: 
3,5 ster

Het televisiewerk van Louis Theroux is een documentairegenre op zich. Een genre dat zich kenmerkt door het slungelige voorkomen van de Britse interviewer en zijn voorliefde om extreme mensen of mensen in extreme werelden te interviewen. Theroux is dan ook een typisch voorbeeld van iemand die je haat of geweldig vindt. Theroux-liefhebbers zullen LOUIS THEROUX: MY SCIENTOLOGY MOVIE een leuke film vinden, maar de interviewer is er niet op zijn sterkst, simpelweg omdat hij geen toegang kreeg tot Scientologyleden.

Theroux liep al lang rond met een wens om een documentaire te maken over de Scientology Kerk. Tien jaar geleden deed hij een eerste poging en diende een verzoek voor een interview in bij de kerk. Dit verzoek werd onmiddellijk terzijde geschoven en daarmee ook Theroux’s plannen voor een documentaire. Pas in 2011 zag hij mogelijkheden om ook zonder toegang tot kerkleden een film over Scientology te kunnen maken. Geïnspireerd door de ACT OF KILLING waarin Indonesische massamoordenaars moorden op communisten naspelen, besloot Theroux acteurs in te huren om kerkleider David Miscavige en Tom Cruise na te laten spelen. Met behulp van Marty Ruthban, een oude Scientology-topman, worden er in de film Scientology-vergaderingen, verhoren en trainingen nagespeeld.

Tijdens het maken van MY SCIENTOLOGY MOVIE worden Theroux en zijn geïnterviewden hinderlijk gevolgd door Scientologisten die zeggen een eigen documentaire te maken.  Genoeg voer voor komische en onverwachte momenten maar echt veel nieuwe inzichten over Scientology krijg je als kijker niet. De documentaire licht een komisch en fascinerend tipje van de sluier op, maar andere films zoals Alex Gibney’s GOING CLEAR: SCIENTOLOGY AND THE PRISON OF BELIEF geven een beter inzicht in het reilen en zeilen van de Scientology Kerk.

 

 

LOUIS THEROUX: MY SCIENTOLOGY MOVIE