Stestí

Regie: 
Bohdan Sláma
Cast: 
Pavel Liska, Tatiana Vilhelmová & Anna Geislerová
Jaar: 
2005
Duur: 
100 minuten
Genre: 
Feelgood drama
Waardering: 
4,5 ster

In STESTĺ­ (Something Like Happiness) volgen we de drie vrienden Monika, Tonik en Dasha in de pogingen om hun leven op de rails te zetten nu ze volwassen zijn. Tonik is zijn ouderlijk huis ontvlucht, en woont bij zijn tante op de boerderij. Hij verdoet zijn tijd met rondhangen en is verre van Mr. Responsibility. Monika en Dasha zijn de laatste tijd uit elkaar gegroeid sinds laatstgenoemde kinderen heeft, die ze alleen opvoedt. Ze moddert wat aan met mannen, en ontloopt haar verantwoordelijkheid tegenover de kinderen. Monika tenslotte ziet haar vriend vertrekken naar de Verenigde Staten om er een nieuw leven op te bouwen. Zij blijft bij haar ouders achter in hun armoedige flat en durft niet een definitieve keuze te maken voor een leven in Tsjechië bij haar familie en vrienden of voor een nieuw leven bij haar vriend in de V.S.

Zoals regisseur Bohdan Slámas debuut WILD BEES, die op het IFFR 2002 een Tiger Award in de wacht sleepte, bestaat ook STESTĺ­ uit een reeks observaties van het alledaagse leven in Tsjechië. In zijn debuut werden plattelandbewoners gevolgd, die hun ellendige, moedeloze bestaan met humor wisten op te beuren. Slámas nieuwste portretteert met eenzelfde liefdevolle blik een aantal inwoners van een troosteloos industriestadje. De personages zijn met veel gevoel voor detail mooie, ronde karakters geworden, waarmee Sláma betrokkenheid bij hun lot bewerkstelligd. De keuzes waartoe de drie vrienden genoodzaakt zijn, worden heel invoelbaar en geloofwaardig gemaakt. Je hebt als kijker dan ook geen keuze: je moet wel met ze meeleven.

De locatiekeuze is een uitstekende gebleken. Vooral het grauwe flatgebouw en de vergane glorie van de boerderij naast een industriegebied geeft STESTĺ­ een prachtige omlijsting. Zonder veel pretenties wordt daarmee een mooie symbolische vergelijking gemaakt met de modernisering van het hele land. De acteurs leveren verder allemaal een prima prestatie. Daarbij mag die van de twee kinderen van rond de zes jaar niet onvermeld blijven. Nooit eerder zag ik zo'n realistisch acteren van kinderen. Je zou zweren dat ze de echte kinderen van actrice Anna Geislerová zijn. Concluderend zit STESTĺ­ vol rake observaties, en is de sterkste troef van deze tweede van Bohdan Sláma hoe hij zware thema's heel overtuigend weet af te wisselen met hoopgevende lichtzinnigheid.

Stestí