The Abandoned

Regie: 
Nacho Cerda
Cast: 
Anastasia Hille, Karel Roden & Valentin Ganev
Jaar: 
2006
Duur: 
94 minuten
Genre: 
Horror
Waardering: 
3,5 ster

De Spaanse regisseur Nacho Cerdà  verrijkte van 1990 tot 1998 de underground horrorcinema met een trilogie over de dood: in zijn studentenfilm ThHE AWAKENING toonde hij het moment van sterven, vier jaar later richtte Cerdà  zich met AFTERMATH op een patholoog-anatoom die met z'n vingertjes niet van een lijk af kon blijven, en de trilogie sloot af met GENESIS waarin een beeldhouwer het verlies van zijn vrouw draaglijk maakt door een levensgroot standbeeld te maken, dat langzaam tot leven komt. Drie maal schokkende, maar stilistisch overtuigende cinema. Met THE ABANDONED presenteert Nacho Cerdà  zijn speelfilmdebuut over een bezeten huis.

Het huis in kwestie staat verscholen in de Russische bossen, is slechts bereikbaar via een gammele brug en al decennia onbewoond. Het is het huis waar de naar de V.S. geëmigreerde Marie is opgegroeid. Wanneer Marie bericht krijgt dat het huis op haar naam staat, keert ze nog eenmaal terug naar Rusland om dat hoofdstuk daarna voorgoed af te sluiten. Na een behoorlijk enge autorit door de bossen blijkt daar aangekomen het huis bewoond te zijn door haar broer Nicolai en twee geesten, die exacte kopieën van hun twee zijn, maar dan van na hun dood. Het ziet er slecht voor ze uit, en regisseur Nacho Cerdà  gooit alle touwen los om er een doodenge 48 uur van te maken.

De verwachtingen voor Cerdà 's debuut waren sinds zijn trilogie uit de jaren negentig hooggespannen, omdat het geen geheim is dat geen producent zijn handen wil branden aan te verregaande cinema. Met felrealistische beelden van lijkschouwingen en necrofilie raken de bioscoopzalen niet vol, en investeringen dienen wel terugverdiend te worden. Toch is THE ABANDONED geen knieval voor het grote geld en de mainstream-cinema geworden. Het plot, waaraan ook Richard "Hardware" Stanley meeschreef, zit goed in elkaar en de visuele vondsten en goed getimede schrikeffecten doen de rest. Perfect voor een avondje griezelen in een vakantiehuis in de Ardennen.

The Abandoned