The Thing

Regie: 
Matthijs van Heijningen Jr.
Cast: 
Mary Elizabeth Winstead, Eric Christian Olsen & Joel Edgerton
Jaar: 
2011
Duur: 
103 Minuten
Genre: 
Horror
Waardering: 
3,5 ster

Menig horrorliefhebber zal zich de beroemde opening van John Carpenters horrorklassieker THE THING (1982) nog wel kunnen herinneren: twee op het eerste gezicht gek geworden Noren jagen een hond achterna op de ijzige vlaktes van Antarctica. De achtervolging leidt tot in het kamp van een groep Amerikaanse wetenschappers die dat ‘arme beest' bevrijden uit de handen van zijn achtervolgers. We weten natuurlijk dat de Amerikanen vervolgens in een door paranoia geregeerde en claustrofobische nachtmerrie terecht komen. Dankzij deze prequel krijgen we nu ook te weten wat die Noren hebben meegemaakt.

Maar misschien is prequel niet het juiste woord voor het Amerikaanse regiedebuut van de Nederlandse regisseur Matthijs van Heijningen Jr.. Deze versie blijft toch wel erg dicht bij de versie van Carpenter. Het verhaal begint wanneer drie Noorse wetenschappers onder het ijsoppervlak van Antarctica een immens ruimteschip met daarnaast een ingevroren alien ontdekken. Om het wezen te onderzoeken wordt fossielexpert Kate Lloyd (Mary Elizabeth Winstead) erbij gehaald, maar ze is nog niet gearriveerd of het kwaadaardige wezen ontsnapt en blijkt de vorm van zijn slachtoffers te kunnen aannemen. Wat volgt is een soortgelijke nachtmerrie als die van de Amerikanen, zij het dat Van Heijningen Jr. ditmaal inzet op schrikmomenten en overdonderende actie.

Heeft deze prequel dan wel iets toe te voegen? Wie Carpenters film terugkijkt, valt het gelijk op hoe weinig gedateerd deze is. Sterker nog: zijn THE THING is een typisch voorbeeld van een film die er met het verstrijken van de jaren alleen meer beter op geworden is. De spannende opbouw, claustrofobische sfeer van het verlaten en door paranoia bestierde kamp en de destijds baanbrekende speciale effecten van Rob Bottin zijn allemaal nog even indrukwekkend als dertig jaar geleden.

Het is dan ook des te opmerkelijker dat deze prequel, ondanks dat hij het op alle gebieden aflegt tegen de versie van Carpenter, eigenlijk heel vermakelijk is geworden. De film verveelt geen moment: het is spannend en de actie is vlot. De CGI-gore is niet meesterlijk, maar op de juiste momenten wel over de top. Verder speelt Mary Elizabeth Winstead een sterke hoofdrol en krijgt deze prequel toch een eigen karakter doordat de rest van de cast daadwerkelijk Noors is. Deze THE THING is dan misschien geen meesterwerk, maar wie de vergelijking met Carpenters versie kan weerstaan, zal de zaal zeker niet teleurgesteld verlaten.