Let the Right One In

Regie: 
Tomas Alfredson
Cast: 
Kåre Hedebrant, Lina Leandersson & Per Ragnar
Jaar: 
2008
Duur: 
115 minuten
Genre: 
Horror
Waardering: 
4 sterren

Winnaar van zo'n beetje iedere prijs op ieder fantastischfilmfestival ter wereld inclusief ons eigen IMAGINE: festival in Amsterdam. En dat zou je op basis van de synopsis niet voorspellen, want een tedere horrorfilm over twee kinderen die bloederig wraak nemen op de pestkoppen uit de klas klinkt niet direct als de gouden formule voor succes.

In het Zweedse LET THE RIGHT ONE IN raakt Oskar bevriend met zijn buurmeisje Eli zonder te beseffen dat zij een vampier is. Eli woont samen met een oudere man, die steeds de slachtoffers uitzoekt, vermoordt en naar huis brengt. Zo voorziet hij Eli's dagelijkse behoefte aan bloed. Maar als hij steeds slorderiger wordt, besluit ze het heft in eigen hand te nemen. En wie zijn nou betere slachtoffers dan de kinderen die haar lieve buurjongen pesten?

De Zweedse sneeuwlandschappen worden prachtig in beeld gebracht en vormen fraaie decors voor de bloederige moordpartijen. Maar de werkelijke klasse van LET THE RIGHT ONE IN zit in de serieuze en liefdevolle manier waarop regisseur Tomas Alfredson de wereld van de twee kinderen neerzet. De maandenlange zoektocht naar de perfecte acteurs betaalt zich dubbel en dwars uit, want zij vormen de kern en de geloofwaardigheid van de film. Een juweeltje dat zich maar moeilijk in een genrehokje laat stoppen.

let the right one in