The Reaping

Regie: 
Stephen Hopkins
Cast: 
Hilary Swank, David Morrissey & Stephen Rea
Jaar: 
2007
Duur: 
96 minuten
Genre: 
Horror
Waardering: 
2 sterren

Het blijft iedere keer weer een stevig potje giswerk waarom ijzersterke acteurs toch zo vaak kiezen voor een filmproject waarvan je met een beetje verstand aan kunt zien komen dat het eerder een diepte- dan een hoogtepunt in hun carrière zal worden. Geef het verschijnsel een naam, bijvoorbeeld Het Robert De Niro Syndroom, maar een verklaring blijft uit. Een bevriende regisseur, een eerder gesloten packagedeal met een productiemaatschappij, geldproblemen; het kunnen allemaal redenen voor tweevoudig Oscarwinnares Hilary Swank zijn om in zoveel zwakke tot matige films te spelen. Nu weer in een horrorfilm van Stephen Hopkins, die als beste werk enkele afleveringen van de serie 24 en, vooruit, THE LIFE AND DEATH OF PETER SELLERS op zijn naam heeft staan, en sinds THE REAPING alleen nog voor televisie heeft gewerkt.

Van THE REAPING zul je je daags na de voorstelling nog maar weinig kunnen herinneren. Hooguit die realistisch ogende sprinkhanenstorm of de roodgekleurde rivier waarboven het padden regent. Sprinkhanen, een bloedrode rivier, padden? Ja, THE REAPING gaat over de tien bijbelse plagen die een klein stadje teisteren in het zuiden van de Verenigde Staten. Swank is professor Winter die de curieuze voorvallen wel even wetenschappelijk komt verklaren, maar zich al snel geen beroepsmatige raad meer weet. Zeker gezien de volgorde van de plagen: precies zoals in de Bijbel vermeld staat, komen ze alle tien langs. Samen met haar minder sceptische collega Ben, een rol van televisieacteur Idris Elba, onderzoekt ze de plagen die zich lijken te centreren rondom een geheimzinnig meisje en de sekte waarin zij een belangrijke rol speelt.

In THE REAPING kom je naast Hilary Swank gelukkig ook nog Stephen Rea even tegen in een kort optreden als priester. De tien plagen zijn verder overtuigend vormgegeven en enkele goed getimede geluidseffecten doen je opveren in de bioscoopstoel. Helaas is dit een veel te rechttoe-rechtaan formulewerkje om echt te verrassen. Na de derde plaag is het wachten op de vierde, de vijfde etc. Van spanning is dan nauwelijks nog sprake. Goddank vindt een en ander plaats in het pittoreske Louisiana met zijn ondoordringbare moerassen en achterdochtige inwoners die voor wat couleur locale zorgen. Sinds THE REAPING was Swank nog te zien in P.S., I LOVE YOU en in BIRDS OF AMERICA, een straight to DVD film met Matthew Perry.

reaping