Fright Night

Regie: 
David Gillespie
Cast: 
Anton Yelchin, Colin Farrell & David Tennant
Jaar: 
2011
Duur: 
106 minuten
Genre: 
Horror
Waardering: 
3 sterren

Er zijn twee goede redenen om een remake te maken: het origineel is gedateerd of je denkt dat een nieuwe versie iets wezenlijks toe te voegen heeft. De horrorkomedie FRIGHT NIGHT is een mooi voorbeeld van een gepaste remake. Hoewel de eerste FRIGHT NIGHT uit 1985 nog steeds zeer vermakelijk is, is het onmogelijk de film te kijken zonder de typische jaren tachtigsfeer op te merken; of je dat nu als iets negatiefs of iets positiefs ervaart. Craig Gillespies nieuwe versie neemt het concept van het origineel en verandert genoeg om de film boeiend en onvoorspelbaar te houden. Het Engelse woord re-imagining is hier wel het meest gepast.

Het uitgangspunt is simpel: tiener Charley (Anton Yelchin) denkt dat zijn nieuwe buurman Jerry (Colin Farrell) een vampier is. Niet iedereen gelooft hem, maar natuurlijk heeft hij gelijk. Hij schakelt de hulp in van illusionist en vampierexpert Peter Vincent (David Tennant), die er natuurlijk in eerste instantie niets mee te maken wil hebben, maar uiteindelijk een onverwacht goede vampierjager blijkt te zijn.

De grote vraag bij horrorkomedies is altijd: hoe is de balans tussen eng en grappig? Er zijn zeer weinig films die beide aspecten in gelijke hoeveelheid bieden. FRIGHT NIGHT neigt meer naar komedie en lijkt slechts sporadisch als doel lijkt te hebben de kijker te stuipen op het lijf te jagen. Dat is prima, maar helaas wordt de film zelden echt hilarisch. Goede grappen en vooral geestige vertolkingen zijn zeker aanwezig; Colin Farrell is heerlijk als gladde vampier en David Tennant gaat nét genoeg over de top als Russell Brand-achtige illusionist. Maar het is niet genoeg om van een helemaal geslaagde komedie te spreken. Het is niet dat de komische momenten niet goed zijn, het zijn er gewoon te weinig.

Daarin doet de film onder voor het origineel, dat zowel spannender als grappiger was. Bovendien had die film veel betere speciale effecten. De latexmaskers waren dan wel ongeloofwaardig, maar dat is de CGI in deze versie ook. En liever ongeloofwaardige, maar creatieve ambachtelijke effecten dan ongeloofwaardige, saaie CGI.

Waarom dan nog naar FRIGHT NIGHT gaan? De film heeft zijn charme. Het enthousiasme van de cast is aanstekelijk , de actiescènes zijn vermakelijk en bovendien zijn we al lang blij weer eens een echte vampier in de bioscoop te zien. FRIGHT NIGHT is prima popcornvermaak dat je vergeten bent zodra je de bioscoop verlaat. Geen bange nachten, maar zeker een amusant avondje.

 

fright night 2011