The Raven

Regie: 
James McTeigue
Cast: 
John Cusack, Luke Evans & Alice Eve
Jaar: 
2012
Duur: 
110 minuten
Genre: 
Horror
Waardering: 
3,5 ster

De dood van Edgar Allan Poe is altijd gehuld geweest in mysterie; de schrijver werd stervende aangetroffen op een parkbankje, en was niet coherent genoeg om uit te leggen hoe hij is daar was beland. THE RAVEN toont ons een mogelijke doodsoorzaak met een lekker ouderwetse whodunit.

Baltimore, 1849: een mysterieuze moordenaar legt zijn slachtoffers om met methoden die rechtsstreeks uit Poe's gruwelijke verhalen afkomstig zijn. Wie is er geschikter om de identiteit van deze doorgedraaide literatuurliefhebber te achterhalen dan Poe zelf? De politie schakelt de schrijver dan ook snel in, en de jacht kan beginnen.

THE RAVEN heeft veel goeds: John Cusack speelt Poe uitstekend als getergde antiheld, wiens bestaan alleen draaglijk wordt door zijn cynische gevoel voor humor. Regisseur James McTeigue brengt het negentiende-eeuwse Baltimore stijvol in beeld, en weet hoe hij een goede moordscène in elkaar zet. Scenaristen Ben Livingston en Hannah Schakespeare stopten de film vol literaire insidersgrapjes, die beslist een glimlach op het gezicht van de Poe-liefhebber zullen toveren.

We lijken in eerste instantie dus te maken te hebben met een heerlijk stuk detective-escapisme dat bovendien een ode brengt aan een van Amerika's grootste schrijvers. Hoe teleurstellend dan, dat we er aan het einde achterkomen dat de oplossing van het mysterie zo vreselijk saai is. De moordenaar is niet interessant en heeft een voorspelbaar motief en de slotscène hoort thuis in een James Bondfilm. Helaas: de climax is de opbouw onwaardig.

 

theraven2012