Onder het hart
Eigenlijk bestaat Nicole van Kilsdonks potentievolle, maar niet geslaagde liefdesdrama ONDER HET HART uit twee verschillende films. Wat begint als een romantische komedie wanneer de 37-jarige Masha (Kim van Kooten) de knappe huisarts Luuk (Koen de Graeve) tegen het lijf loopt, eindigt in misère wanneer Luuk ongeneeslijk ziek blijkt.
Luuk heeft een hersentumor en zal sterven. Hoe ga je daar als stel mee om? Zeker als de liefde nog steeds zo nieuw is. Want hoe goed kennen Masha en Luuk elkaar eigenlijk? Door de ziekte wordt het duidelijk hoe recent het nog maar was dat de vonken over sloegen in de vlindertuin waar zij werkt, dat ze dartelend door de stad liepen en elkaar flirtend voor dilemma’s zetten. Eigenlijk heeft Masha pas net de twee tienerdochters uit Luuks eerdere huwelijk ontmoet en hij pas net haar onaangepaste broer Rogier (Frank Lammers).
Het is een interessante vraag die debuterend filmscenarist Peer Wittenbols in ONDER HET HART centraal heeft gezet: of ogenschijnlijk oprechte liefde bestand is tegen obstakels waarvoor ze eigenlijk nog te pril is? En die vraag plaatst de twee geliefden plotsklaps voor een hoop dilemma’s: kan Masha bijvoorbeeld troost zoeken bij de dochters van de nog maar net gescheiden Luuk? Hoeveel recht heeft zijn ex-vrouw (Lies Visschedijk) om bij het aftakelingsproces te zijn? En hoeveel Masha eigenlijk? Waar ligt de compromis?
Ondanks die potentie slagen regisseur Van Kilsdonk, bekend van de onder andere OCHTENDZEMMERS (2000) en PATATJE OORLOG (2011), en scenarist Wittenbols er niet in dat idee meeslepend uit te werken. De breuk tussen romantiek en drama is te abrupt. En wanneer Luuk ongeneeslijk ziek blijkt, zetten de filmmakers te zwaar in – Masha huilt in de regen en schopt rommel in de supermarkt. De toon verandert, en plotseling verdwijnt alle humor en relativering uit de film. Ineens kan je je niet meer voorstellen dat die twee uit het eerste deel ooit verliefd zijn geworden. En dat kan ook weer niet de bedoeling zijn.