Dead Body Welcome
Een opvallende film, DEAD BODY WELCOME, het speelfilmdebuut van ex-IFFR programmeur Kees Brienen. Een autobiografische, met minimale middelen gemaakte quasi-documentaire over een tocht die de regisseur in Ghana zou gaan maken met zijn vriend, kunstenaar Jeroen de Rijke. Bij aankomst werd echter duidelijk dat de hem vooruitgereisde De Rijke plotseling was komen te overlijden, en opeens moest Brienen de reis alleen afleggen op zoek naar het dode lichaam van zijn vriend. Dit gegeven vormt ook het uitgangspunt van DEAD BODY WELCOME, waar een filmmaker, gespeeld door Brienen zelf, er bij aankomst in India achterkomt dat zijn vriend is overleden. Hij besluit af te reizen naar het binnenland om zodoende zijn overleden vriend te kunnen begeleiden naar diens laatste bestemming.
DEAD BODY WELCOME is een spirituele roadmovie waarin de hoofdpersoon de aanwezigheid van de dood leert aanvaarden. Aan de ene kant een artistiek experiment waarin regisseur Brienen de scheidslijn tussen fictie en werkelijkheid opzoekt, maar aan de andere kant een verrassend openhartig en intiem eerbetoon aan zijn overleden vriend. De openingsscène uit de film illustreert beide kanten: als een soort proloog spreekt Brienen, vanuit een groezelige hotelkamer en in de camera kijkend, zowel het publiek als zijn overleden vriend toe. Is dit nagespeeld? En zo ja, dan toch gebracht vanuit Brienens oprechte emoties? Die constante spanning tussen de twee geeft de film iets indringends.
Kees Brienen is overduidelijk geen acteur en met een minimum aan dialoog, moet de film het vooral hebben van zijn vaak uit de auto gefilmde sfeer impressies. Misschien dat de vorm van DEAD BODY WELCOME dan ook te experimenteel zal blijken voor sommigen. Maar dat de met haast geen budget gemaakte film op momenten inderdaad wat geknutseld aandoet, wordt ruimschoots gecompenseerd door de oprechte intenties, het meditatieve ritme en het indrukwekkende camerawerk. De nagespeelde reis werd verplaatst naar India vanwege een zonsverduistering, een fenomeen dat Brienen en De Rijke samen in Ghana op film hoopten vast te leggen. De beelden die Brienen er in India van draaide zijn sensationeel: een passend eerbetoon.