Des Nouvelles de la Planète Mars

Regie: 
Dominik Moll
Cast: 
François Damiens, Vincent Macaigne & Veerle Baetens
Jaar: 
2016
Duur: 
101 minuten
Genre: 
Komedie
Waardering: 
3 sterren

DES NOUVELLES DE LA PLANÈTE MARS is de vijfde speelfilm van de Frans-Duitse regisseur Dominik Moll, die vooral bekend staat om zijn duistere verhalen waarin deconstructieve menselijke relaties centraal staan (LEMMING, LE MOINE). Na HARRY, UN AMI QUI VOUS VEUT DU BIEN is DES NOUVELLES DE LA PLANÈTE MARS zijn tweede grimmige komedie.

In DES NOUVELLES DE LA PLANÈTE MARS speelt François Damiens hoofdpersonage Philippe Mars: een uitgebluste en gescheiden IT-er met twee puberende kinderen. Zowel zijn kinderen als zijn ex-vrouw, collega’s, buurman en zus belasten Philippe met hun problemen en egoïsme. Niemand heeft oog voor zijn wensen. DES NOUVELLES DE LA PLANÈTE MARS houdt de kijker op deze manier een spiegel voor om te laten zien hoe gering de invloed is die veel mensen op hun dagelijks leven hebben. De existentialistische boodschap van de film laat zich dan ook niet moeilijk raden: neem je leven in eigen hand en word niet geleefd, maar leef!

Deze opgewekte boodschap wordt gecombineerd met kritische, maar luchtig verpakte feitjes over de bio-industrie en dierenrechten; en voorspelbare kantoor-, en opvoedgrappen. Al met al is DES NOUVELLES DE LA PLANÈTE MARS ondanks absurdistische momenten -Philippes ouders verschijnen als geesten en Philippe zelf zien we zo nu en dan in een ruimtepak door zijn huis zweven- vooral erg voorspelbaar en afgezaagd.

Des Nouvelles de la Planète Mars