Epic Movie

Regie: 
Jason Friedberg & Aaron Seltzer
Cast: 
Jennifer Coolidge, Crispin Glover & Kal Penn
Jaar: 
2007
Duur: 
86 minuten
Genre: 
Komedie
Waardering: 
0,5 ster

Wat waren de verwachtingen laaggespannen voor deze persiflagekomedie van Jason Friedberg en Aaron Seltzer, de schrijvers van alle Scary Movie-films. Laatstgenoemde regisseerde eerder Date Movie, ook al zo'n verheffende, culturele aanwinst. Op de populaire filmwebsite IMDb bungelt het misbaksel Epic Movie op plaats dertig van de laagst gewaardeerde films uit hun bestand.

Vele, vele parodiefilms gingen vooraf aan deze Epic Movie, waarvan slechts enkele als geslaagd kunnen worden beschouwd, zoals bijvoorbeeld Spaceballs, Airplane! en Young Frankenstein. De schier onuitputtelijke reeks persiflages die door de achteroverleunende, geldharkende studiobonzen worden uitgespuwd over bioscoopzalen worden vooral gekenmerkt door hun achterliggende intentie: door de 100% herkenbaarheid van het product schotel je je doelgroep exact voor wat ze al kennen, zodat de zalen zelfs zonder enige marketing wel volstromen.

Alles aan parodiefilms als Date Movie en Epic Movie voelt als een zielloze marketingtruc, waar helaas nog altijd een enorme wereldwijde markt voor is. Epic Movie windt er geen doekjes om: de vier hoofdpersonages worden zelfs geïntroduceerd in vier parodieën op recente Hollywoodfilms als Snakes on a Plane en X-Men, waarna ze samen in talloze andere parodieën de strijd aangaan tegen The White Bitch in een langgerekte persiflage op The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe. Zelfs de slechtste film van vorig jaar, de komedie Little Man van de broeders Wayans, had een ijzersterk scenario in vergelijking met deze stompzinnige volksverlakkerij.

Altijd treurig om te spotten welke acteurs zo krap bij kas zaten dat ze zich leenden voor dit prulwerkje, waarover van te voren geen enkele twijfel kan hebben bestaan dat het ook maar in de verste verte iets kwalitatiefs zou opleveren. Als Willy Wonka zien we bijvoorbeeld Crispin Glover langskomen met een stuitend ongrappig optreden, David Carradine is er bij, evenals de nare Carmen Electra en gelukkig nog Fred Willard van Best in Show, die er als enige acteur nog wat van weet te maken. Zullen we gewoon met elkaar afspreken dat we vanaf nu wegblijven bij dit soort films, want ook een betere filmtoekomst begint bij jezelf.

epic movie