The Grand Budapest Hotel

Regie: 
Wes Anderson
Cast: 
Ralph Fiennes, F. Murray Abraham & Adrian Brody
Jaar: 
2014
Duur: 
99 minuten
Genre: 
Komedie
Waardering: 
4 sterren

THE GRAND BUDAPEST HOTEL van Wes Anderson brengt precies wat we inmiddels van de Amerikaanse regisseur gewend zijn: detailrijke shots, gestileerde ietwat artificiële werelden, bevolkt door excentriekelingen en in zichzelf gekeerde outcasts. Net als RUSHMORE (1998), THE ROYAL TENENBAUMS (2001), FANTASTIC MR. FOX (2009) en MOONRISE KINGDOM (2011), is zijn achtste film kleurrijk, gracieus en eigenzinnig. Vintage Anderson dus, maar ditmaal wel met een serieuzere ondertoon.

Hoofdpersonage Monsieur Gustave (Ralph Fiennes) is de laatste van zijn soort: een dandy conciërge van het prestigieuze Grand Budapest hotel in het fictieve staatje Zubrowka. Hij is hoffelijk, precies, goedgemanierd. Hij leeft voor zijn vak als gastheer, maar is ook een charmeur met een zwak voor oude dames. Wanneer hij na de dood van een zijn affaires, een onherkenbare verouderde Tilda Swinton, een fortuin erft, haalt hij de wrok van haar zoon Dmitri (Adrian Brody) op zijn hals. Samen met zijn piccolo Zero Moustafa (Tony Revelori) probeert Gustave de decadente zoon te slim af te zijn.

Deels geïnspireerd op de memoires van de Weense schrijver Stefan Zweig, schemert er achter de wonderzoete wereld die Anderson tevoorschijn tovert ditmaal ook een donkere horizon. Waren de personages in Andersons eerdere films buitenbeentjes of outcasts, Monsieur Gustave leeft in een nostalgische, verdwijnende wereld: het is 1932 en al de romantiek en onbezorgdheid van de belle epoque staat op het punt te worden weggevaagd door de hardheid van de tweede wereldoorlog.

Een keur aan vaste Anderson-acteurs passeert de revue: Bill Murray, Jason Schwartzman, Owen Wilson, Jeff Goldblum, om er maar een paar te noemen. Maar zoals vaker is het juist de tegendraadse casting van de hoofdrolspeler waaruit Andersons genie blijkt. Zoals het eerder een getroebleerde Bill Murray in RUSHMORE was, of de knappe George Clooney als stemacteur in  THE FANTASTIC MR. FOX is het nu Ralph Fiennes die onverwacht uit de hoek komt als vlotte, charmante babbelaar. Het werkt uitstekend: de voorkomende dandy leidt ons met verve door het verhaal heen.

The Grand Budapest Hotel