The Disaster Artist

Regie: 
James Franco
Cast: 
James Franco, Dave Franco & Seth Rogen
Jaar: 
2017
Duur: 
104 minuten
Genre: 
Komedie
Waardering: 
4 sterren

THE DISASTER ARTIST gaat over het maken van THE ROOM uit 2003. Tijdens een acteerles in de jaren negentig ontmoet Greg Sestero (Dave Franco), de excentrieke Tommy Wiseau (James Franco). Tommy is een vreemde kerel met lang zwart haar en een niet te plaatsen Oostblok-accent; hoewel hij beweert dat hij uit New Orleans komt en een all American guy is. Hij zegt ook dat hij in de twintig is en dat Greg mag hem niet vragen hoe hij aan zijn geld komt. Greg vindt het prima en ze raken bevriend.

Ze dromen ervan om het te maken in de filmwereld en besluiten om, zonder enige ervaring of plan van aanpak, hun geluk te beproeven in Hollywood. Al snel wordt duidelijk dat niemand op hen zit te wachten en dus besluiten ze om dan maar zelf een film te maken: het resultaat is THE ROOM, universeel beschouwd als een van de slechtste films ooit, met een score van 3,6 op de IMDb. Inmiddels heeft THE ROOM een cultstatus gekregen. Dit was echter nooit de bedoeling van Tommy Wiseau; hij wilde een serieus drama maken.

THE DISASTER ARTIST is hilarisch, maar Franco als regisseur zet Tommy Wiseau niet voor schut. Hij behandelt zijn verhaal met respect, hoe krankzinnig de situaties ook zijn: zo koopt Tommy alle cameraspullen om zijn film op te nemen, terwijl het gangbaar is om die te huren. Hij staat er ook op om tegelijkertijd zowel op film als digitaal te draaien, zonder enig artistieke reden daarvoor. "Is big Hollywood movie, no Mickey Mouse production!," roept Tommy dan, alsof dat ook maar iets duidelijk maakt. Hij smijt met geld en naarmate de productie vordert begint de crew zich ernstig af te vragen of Tommy wel weet wat hij aan het doen is. Ook beginnen nare trekjes in zijn persoonlijkheid naar boven te komen...

Als acteur is Franco, net zoals in SPRING BREAKERS (2012), op zijn best. Wat een flinke prestatie is aangezien hij niet alleen de hoofdrol speelt en de film produceert, maar ook regisseert. Bizar genoeg doet hij dat in character, dus als Tommy Wiseau met dat belachelijke accent. Bij deze productie heeft Franco de hulp ingeroepen van familie en bekenden: Greg gespeeld door Franco’s jongere broer Dave en diens vriendin wordt gespeeld door Alison Brie (in het echt zijn deze twee met elkaar getrouwd). Mede Freaks & Geeks- alumnus Seth Rogen speelt een crewlid in de film en is ook in het echt een van de producenten van THE DISASTER ARTIST. Verschillende bekende acteurs spelen mee in kleine rollen, waaronder Melanie Griffith, Judd Apatow en Nathan Fielder.

Franco is flink productief: zo volgde hij meerdere universitaire studies tegelijkertijd en heeft hij volgens de IMDB tot op heden in 146 rollen geacteerd en 37 producties geregisseerd; waaronder literaire verfilmingen en documentaires. Zijn werk als regisseur is niet altijd even succesvol gebleken, waardoor je het idee krijgt dat hij als artiest zoekende is: meer kwantiteit dan kwaliteit. Met THE DISASTER ARTIST lijkt het er echter op dat hij zijn draai heeft gevonden.

 

 

 

The Disaster Artist