A Somewhat Gentle Man

Regie: 
Hans Petter Moland
Cast: 
Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg & Jorunn Kjellsby
Jaar: 
2010
Duur: 
105 minuten
Genre: 
Komedie
Waardering: 
4 sterren

Met een daverend applaus bij zowel het begin als het einde van de aftiteling beloonde het publiek van het filmfestival van Berlijn dit jaar de Noorse competitiefilm A SOMEWHAT GENTLE MAN (En ganske snill mann). In deze droogkomische drama- en misdaadfilm van Hans Petter Moland speelt Stellan Skarsgård de stoere sukkel Ulrik. Net terug uit de gevangenis waar hij twaalf jaar zat voor moord eist zijn oude partner-in-crime dat Ulrik wraak neemt op de man die hem twaalf jaar geleden verlinkte.

Ze kopen een pistool bij een Laplandse criminele lilliputter, maar Ulrik krijgt wroeging. Hij heeft namelijk intussen het contact met zijn zoon weer hervat en wil een leven opbouwen buiten de criminaliteit. Door een eerlijke baan in een autoservicebedrijf wil Ulrik zijn eigen geld verdienen en zo zoetjes aan weg bij zijn bijna-bejaarde huisbazin die hem dagelijks zijn prakkie brengt, maar daar wel seksuele genoegdoening voor eist. En gentle als Ulrik is, kán hij niet weigeren.

De kracht van A SOMEWHAT GENTLE MAN is de aandacht voor personages waar wij echt om geven. Regisseur Hans Petter Moland geeft net als in zijn bescheiden doorbraak ZERO KELVIN uit 1995 volop ruimte aan de rustige opbouw van een stel absurde figuren in een realistische omgeving. De humor komt daarin voornamelijk voort uit de droogkomische dialogen en de lichaamstaal van de personages, een gelijke aanpak als die van de Finse regisseur Aki Kaurismäki en de Deense Anders Thomas Jensen.

Zo zijn de scènes waarin de seniore vrouw Ulrik 's avonds eten brengt keer op keer goed voor een bulderende lach, omdat de bejaarde vrouw zich iedere avond uitdagender kleedt in de meest a-modieuze jurkjes. Weliswaar scènes die tegen het toneelmatige aanzitten, maar in dit absurdistische universum sterk werken, juist omdat het script er echte mensen van weet te maken, die worden gespeeld door sterke acteurs met voorop de fantastische Stellan Skarsgård in een van de leukste rollen uit zijn carrière.

somewhat gentle man