My Super Ex-Girlfriend

Regie: 
Ivan Reitman
Cast: 
Uma Thurman, Luke Wilson & Anna Faris
Jaar: 
2006
Duur: 
95 minuten
Genre: 
Komedie
Waardering: 
2 sterren

Superheldenfilms zijn big business. Of ze nu worden bejubeld of afgekraakt, vrijwel allemaal doen ze het goed aan het loket. De opbrengsten liegen er bepaald niet om: de twee hoog gewaardeerde Spider-Man-films kostten samen, inclusief de marketing, zo'n 350 miljoen euro, maar brachten vervolgens een dikke 1,2 miljard op. En zelfs het minder interessante The Fantastic Four deed het heel redelijk met een nettowinst van 165 miljoen. Ivan Reitman, bekend van Ghostbusters en Kindergarten Cop, pikt een graantje mee van de hype en brengt een superheldenromcom. "Breaking up is never easy. Try breaking up with a superhero!"

In Hollywood worden nog immer stoelen aangeschoven aan de tafel waar die grote superheldentaart steeds opnieuw wordt aangesneden. Want dat is nog altijd een gouden regel in de filmindustrie: sleutel nooit aan een succesformule, maar melk die uit tot er niets meer te halen valt. Hofleverancier van wezens met bovennatuurlijke krachten is stripgigant Marvel Comics. Hun creaties worden aan de lopende band verwerkt in winstgevende producties. Toch heeft Marvel daar niet optimaal van geprofiteerd, want in het verleden heeft het bedrijf veel geld laten liggen door een aantal vette melkkoeien zoals Spider-Man, X-Men en Hulk, voor een schijntje uit te lenen aan filmstudio's die er vervolgens schatrijk van werden. Sinds kort produceert Marvel stripheldenfilms in eigen beheer, zodat het vanaf 2007 met onder andere The Hulk 2 en Iron Man de volledige winst op kan strijken.

My Super Ex-Girlfriend is een van de vele, vele uitwassen van de populariteit van het genre, maar heeft maar weinig met Marvel te maken. Uma Thurman is G-Girl, een superheldin met een overdosis gaven, waar burgers in gevaar echter nauwelijks van meeprofiteren. G-Girl heeft het namelijk veel te druk met haar moeizame relatie met Matt Saunders (Luke Wilson) die haar wil dumpen. Ze blinkt naast snelle omkleedpartijtjes en ruwe sex namelijk vooral uit in jaloers, bezitterig en manipulatief gedrag. Zodra ze hoort dat Matt schoon genoeg van haar heeft, blaast ze hem met haar bovenmenselijke adem tegen de koelkast en slingert even later een levende haai in zijn appartement. Met deze weinig om het lijf hebbende komedie doet Ivan Reitman een slap duitje in het superheldenzakje, waar de studio desalniettemin best tevreden mee zal zijn.

My Super Ex-Girlfriend