Paul

Regie: 
Greg Mottola
Cast: 
Simon Pegg, Nick Frost & Seth Rogen
Jaar: 
2011
Duur: 
104 minuten
Genre: 
Komedie
Waardering: 
3 sterren

Met SHAUN OF THE DEAD brachten Simon Pegg en Edgar Wright in 2004 overtuigend een ode aan de zombiefilms van George A. Romero. Hun tweede samenwerking HOT FUZZ was een liefdesverklaring aan over-de-top actiethrillers. In beide films vertolkte Pegg samen met Nick Frost de hoofdrol. Nu zijn zij opnieuw samen onder regie van Greg Mottola (SUPERBAD, ADVENTURELAND) in PAUL, een komische hommage aan het sciencefictiongenre. Maar in tegenstelling eerdergenoemde films kan PAUL als opzichzelfstaande film niet helemaal overtuigen.

PAUL heeft een simpel, maar interessant uitgangspunt: wat zou er gebeuren als twee sciencefictionfans daadwerkelijk een buitenaards wezen zouden tegenkomen? Graeme Willy (Pegg) en Clive Gollings (Frost) zijn twee sympathieke, wereldvreemde sci-fi fanaten uit Engeland. Ze lopen rond in Star Warsshirts, zijn gek van alles wat met het genre te maken heeft en het is hun grote droom om met een camper langs alle ufohotspots van Amerika te trekken. Tijdens hun tocht stuiten de twee zowaar op een echt buitenaards wezen, genaamd Paul (met stem van Seth Rogen). Hij is op de vlucht is voor de Amerikaanse overheid en gedrieën vervolgen ze hun weg terwijl verschillende agenten het trio op de hielen zit.

Op aanstekelijke wijze spelen Pegg en Frost de twee wereldvreemde fanboys: giechelend om hun privé-grappen en zich verwonderend over alles wat Amerika te bieden heeft. Vooral eerste kwartier is een feest om naar te kijken, met als hoogtepunten de jaarlijkse Comic-Con bijeenkomst en een ongelukkige ontmoeting met een stel Amerikaanse rednecks. PAUL is in essentie een road movie en regisseur Greg Mottola weet daar gelukkig wel raad mee. Hij heeft gekozen voor een visuele stijl van gepolijste shots en chique cameravoering, die het toch wel dunne verhaal veelal succesvol weet te verbloemen. Aan de andere kant laat hij ruimte voor spontaniteit en komt PAUL niet te geforceerd over.

Ook de verwijzingen naar E.T. en vele andere sciencefiction en B-films zullen voor fans van het genre zeker een feest der herkenning zijn. Waar de film echter niet weet te overtuigen, is het personage Paul zelf. Het wezen heeft namelijk niet alleen de stem van Seth Rogen, hij is geheel gevormd naar het soort personage dat we van Rogen gewend zijn: onbeschoft, vol roekeloze ideeën en met een onverschillige houding. Omdat Paul niet erg buitenaards overkomt, komt het aanvankelijke idee van wat er zou gebeuren als een sciencefictionfan geconfronteerd wordt met een werkelijk wezen van een andere planeet echter ook niet zo uit de verf. In plaats van een komische confrontatie tussen alien en fan en de ongemakkelijkheid die deze situatie met zich mee zou brengen, blijft de film nu een beetje hangen in het standaard wiet- en sekshumorrepertoire: vermakelijk, maar meer ook niet.

 

Paul