Genova

Regie: 
Michael Winterbottom
Cast: 
Colin Firth, Catherine Keener & Hope Davis
Jaar: 
2008
Duur: 
93 minuten
Genre: 
Drama
Waardering: 
3,5 ster

In A MIGHTY HEART (2007) toonde de Britse regisseur Michael Winterbottom het waargebeurde verhaal van de zoektocht naar Wall Street Journal verslaggever Danny Pearl door zijn echtgenote in Pakistan. Winterbottoms nieuwste is wederom een zwaar familiedrama gesitueerd in het buitenland. In GENOVA volgen we het wel en wee van een man die na de dood van zijn vrouw samen met zijn twee dochters naar het Italiaanse Genua verhuist. Vader Joe, een sterke, serieuze rol van Colin Firth, probeert zo het verlies te verwerken, maar gaat voorbij aan de behoeftes van zijn dochters, die zich emotioneel van hem afkeren.

Het oeuvre van Michael Winterbottom is op het eerste gezicht een allegaartje van stijlen, thema's en genres. Zo regisseerde hij de muziekfilm 24 HOUR PARTY PEOPLE (2002), de postmodernistische historische film A COCK AND BULL STORY (2005), de muzikale seksfilm 9 SONGS (2004), de sciencefictionfilm CODE 46 (2003) en de gefictionaliseerde docudrama's WELCOME TO SARAJEVO (1997) en THE ROAD TO GUANTANAMO (2006). Toch zijn er duidelijke overeenkomsten te ontdekken. Zo plaatst Winterbottom zijn personages veelal in een voor hen nieuwe, onbekende omgeving waardoor zij in extreme mate op zichzelf worden teruggeworpen. De duidelijkste voorbeelden zijn de oorlogsjournalisten in A MIGHTY HEART en WELCOME TO SARAJEVO, maar ook de geliefden in JUDE (1996) zijn bijvoorbeeld twee personages die niet worden geaccepteerd door het milieu waarin zij leven. In GENOVA volgen we een rouwend Amerikaans gezin in Italië.

GENOVA begint met een onschuldig spelletje in de auto van Marianne (Hope Davis): haar dochters Kelly (voormalig kindertopmodel Willa Holland) en Mary (Perla Haney-Jardine) raden welke kleur iedere passerende auto heeft. De muziek laat echter onmiskenbaar het geluid van het naderende onheil horen. Een half jaar nadat Marianne verongelukt besluit universiteitsdocent Joe zichzelf en zijn dochters tijdelijk wat rust te schenken door drastisch van omgeving te veranderen. De drie verhuizen naar Genua en we zien hoe zij gedurende enkele zomerweken de stad leren kennen. Op de verandering van omgeving reageren zij compleet verschillend. Joe praat nauwelijks over zijn overleden vrouw en omarmt zijn vrijheid, Kelly laat zich meeslepen door de aandacht van de Italiaanse mannen en Mary keert in zichzelf door een gebrek aan aandacht en houvast.

Winterbottoms vaste cameraman Marcel Zyskind brengt Genua  op eenzelfde manier tot leven zoals hij deed met het Pakistaanse Karachi in A MIGHTY HEART. Het is een blik die ergens hangt tussen de ingewijde kijk van de bewoner en die van de nieuwsgierige toerist. Terloops en onthaast, maar ook energiek en alles-absorberend. GENOVA toont een gezin dat rondslentert, slaapt, eet, piano speelt en rondhangt met de inwoners van de stad. Niets speciaals, ware het niet dat deze daginvulling een omgaan met een groot verlies verbergt. Voor Winterbottom was een intieme portret van een rouwend, uiteengereten gezin echter niet voldoende, en voorziet vele scènes van misplaatste spannings- opbouw in een mislukte poging tot gelaagdheid. Zijn personages blijven zo gevangen in een wolk van unheimlichkeit en gaan niet genoeg leven om je je hun lot aan te trekken. Het fantastische camerawerk en de sterke casting van met name Firth en Haney-Jardine ten spijt.

 

genova