Spring Breakers

Regie: 
Harmony Korine
Cast: 
Selena Gomez, Vanessa Hudgens & James Franco
Jaar: 
2012
Duur: 
94 minuten
Genre: 
Drama
Waardering: 
5 sterren

Regisseur en schrijver Harmony Korine begon zijn opmerkelijke filmcarrière op negentienjarige leeftijd toen hij furore maakte met zijn beruchte script voor KIDS (1995), Larry Clarks controversiële tienerfilm over een groepje New Yorkse skaters dat zich voornamelijk bezighoudt met liefdeloze seks, drank en drugs. Nu bijna twintig jaar later zijn het weer die seks, drugs en drank die centraal staan in waarschijnlijk de beste film van zijn carrière, SPRING BREAKERS: een hyperactieve en fascinerende combinatie van visueel geweld, Disneysterren, neonbikini's, triphop en heel veel borsten en billen, waarin een groepje studentes er alles voor over heeft om tijdens hun vakantie het spring break-fenomeen in Florida mee te maken.

SPRING BREAKERS gaat over vier jonge studentes die aan de saaiheid en banaliteit van het dagelijks leven willen ontsnappen. En waar kan dat beter dan tijdens spring break, het jaarlijks terugkerende fenomeen waar de Amerikaanse jeugd zich aan drank, drugs en seks tegoed kan doen? En dat geen van hen geld heeft, lossen ze simpelweg op door met plastic pistolen een cafetaria te overvallen. Al gauw dompelen de vier meiden zich onder in de fluorescerende feestwereld, door Korine in beeld gebracht als een hyperactieve, hypnotiserende wonderwereld waarin de ultieme vrijheid lijkt te bestaan. Halverwege de film slaat de realiteit echter terug: tijdens een feestje worden de vier opgepakt. Gelukkig is daar gangster rapper Alien, gespeeld door een met zuidelijke slang sprekende James Franco, die de vier onder zijn hoede neemt. Maar langzaamaan gaan ook wonderwereld en gewelddadige realiteit door elkaar lopen wanneer een oude vete tussen Alien en rivaal Archie (rapper Gucci Mane) weer oplaait.

Voor de vier hoofdrollen castte Korine opmerkelijk drie populaire Disneysterren die vooral bekend zijn vanwege hun ideale tienerimago: Selena Gomez bekend uit de kinderserie The Wizards of Waverly Place, Vanessa Hudgens van de HIGH SCHOOL MUSICAL-films en Ashley Benson uit de ABC Family-serie Pretty Little Liars - de vierde hoofdrol wordt vertolkt door Rachel Korine, inderdaad de vrouw van. Het is een interessant spel dat Korine speelt met dit ideale tienerimago, dat hij nadrukkelijk contrasteert met personages die ze spelen: de constant in neonbikini's rondlopende studentes die helemaal opgaan in de steeds gewelddadiger wordende hyperrealiteit van spring break. Andere showsteler is James Franco wiens tot in de perfectie gespeelde Alien tot het beste werk uit zijn carrière behoort.

Na zijn doorbraak met KIDS ontwikkelde Harmony Korine zich als regisseur tot een uniek enfant terrible die zijn publiek graag wat provocerend de schaduwkant van de Amerikaanse droom toont. Met de nadruk op tonen, want Korine laat het liefst beelden zien die op of net over het randje van het toelaatbare zitten. In zijn opmerkelijke regiedebuut GUMMO (1997) bijvoorbeeld toont hij de wreedheden van white trash jongens Tummler en Solomon, maar altijd met een twist: hun handelingen zijn wreed en laten je ongemakkelijk voelen, maar Korine heeft ook veel compassie en bewondering voor die jongens. Dat levert een interessante spanning op.

Een soortgelijke werkwijze maakt ook van SPRING BREAKERS een vreemd soort meesterwerk dat aan de ene kant het fenomeen spring break zo uitvergroot en in je gezicht gooit dat de hyperactief feestende en zuipende mensenmassa een bijna nachtmerrieachtige kwaliteit krijgt, terwijl aan de andere kant Korine dit alles met zo'n oprecht naïeve en verwonderende blik vastlegt dat je als toeschouwer ook langzaam in die visueel overweldigende wereld wordt binnen gesleept. Ook die twee uitersten vormen een rare combinatie, maar het is een balanceeract die Korine als geen ander weet vol te houden. Het levert de meest volwassen film uit zijn carrière op, ook op technisch vlak, want de muziek komt van DRIVE-componisten Mac Quayle en Gregory Tripi en de hypnotiserende cinematografie van IRRÉVESIBLE en ENTER THE VOID-cameraman Benoit Debie.

 

SPRING BREAKERS