I Nostri Ragazzi

Regie: 
Ivano de Matteo
Cast: 
Alessandro Gassmann, Giovanna Mezzogiorno & Luigi Lo Cascio
Jaar: 
2014
Duur: 
92 minuten
Genre: 
Drama
Waardering: 
4 sterren

Met I NOSTRI RAGAZZI laat de Italiaanse regisseur Ivano de Matteo ons zien hoe de Nederlandse bestseller Het Diner van Herman Koch hem inspireerde. Met dit drama schetst hij een portret van families en hun onderlinge spanningen, en brengt hij naar eigen woorden in beeld ‘’wat er gebeurt wanneer een familie van binnenuit explodeert’’.

I NOSTRI RAGAZZI vertelt het verhaal van twee verschillende, met elkaar verbonden families. Paolo en Clara hebben een zestienjarige zoon Michèle. Michele trekt op met zijn nichtje Benedetta, de dochter van Paolo’s broer Massimo en zijn vrouw Sofia. Er heerst duidelijk spanning tussen Paolo en Massimo, waarbij het lijkt alsof de jongere Paolo jaloers is op Massimo. Dat hun relatie aan een zijden draad hangt wordt duidelijk wanneer de ouders op televisie een uitzending zien van een zwerfster die mishandeld en vermoord wordt, door twee tieners die verdacht veel op hun kinderen lijken.

I NOSTRI RAGAZZI opent met een scène waarin twee automobilisten ruziën op straat, de situatie loopt zo uit de hand dat iemand uit zelfverdediging schiet. In deze scène is de spanning meteen voelbaar, en dit legt de lat hoog voor de rest van de film. Maar ondanks de sterke cast en goede dialogen wordt deze belofte niet waargemaakt. Vaak verandert de spanning al snel in langdradigheid, en verveling – zonde bij een verhaal over mysterie en moord.

Wat de Matteo wél is gelukt, is het schetsen van een goed beeld van gerechtigheid. De positie waarin de ouders worden gezet wanneer ze hun eigen kinderen verdenken, maakt duidelijk vanaf hoeveel kanten misdaad benaderd kan worden. In I NOSTRI RAGAZZI wordt iedereen geconfronteerd met de ander en met zichzelf, en wordt perceptie veelzijdig in beeld gebracht.  

De film is geen verfilming van Het Diner – de Matteo geeft wél aan dat de onderhuidse spanningen en het verborgen geweld binnen een familie hem zodanig aangrepen dat hij een film wilde maken in dit thema. Dit is hem voor een deel gelukt: I NOSTRI RAGAZZI is een film waarin spannende stiltes worden afgewisseld met saaie stiltes, waarin een groot thema als gerechtigheid benaderd wordt van verschillende kanten, en waarin duidelijk wordt dat het kleine leven van een familie grote impact kan hebben op alles eromheen.

 

 

I Nostri Ragazzi