Ma Ma

Regie: 
Julio Medem
Cast: 
Penélope Cruz, Luis Tosar & Asier Etxeandia
Jaar: 
2015
Duur: 
111 minuten
Genre: 
Drama
Waardering: 
1 ster

Het sentimentele MA MA begint in de zomer van 2012 als Spanje Europees kampioen voetbal wordt. De alleenstaande moeder Magda (Penélope Cruz) is net haar baan kwijtgeraakt. Het noodlot treft haar nog harder als blijkt dat het knobbeltje in haar borst ongeneeslijke borstkanker blijkt te zijn.

Julio Medems achtste speelfilm is ronduit slecht, en moeilijk te verdragen voor wie zich nog zijn gouden jaren herinnert met prachtfilms als TIERRA (1996), LOS AMANTES DEL CÍRCUCOLO POLAR (1998) en LUCÍA Y EL SEXO (2001). Zijn nieuwste is echter vermoeiend sentimenteel door de ongeloofwaardige personages en het rammelende script. Zo zeggen Medem en Cruz, die eerder een personage met borstkanker speelde in ELEGY (2008), uitgebreide research te hebben gedaan, maar wordt Magda behandelt bij een gynaecoloog in plaats van oncoloog.

Misschien nog wel erger zijn de ongeloofwaardige gebeurtenissen en dialogen waarbij vooral Magda immer optimistisch, opgewekt en aardig is. Tenenkrommend is de scène waarin Magda en haar arts in de operatiekamer, vlak voor de operatie waarbij haar borst weggehaald zal worden nog een gesprek over zijn relatieproblemen hebben waarna hij ook nog voor haar zingt. Na de operatie neemt dezelfde arts haar mee naar een swingersclub waar ze zwanger raakt van een onbekende. Haar nieuwe vriend accepteert deze zwangerschap zonder moeite want zo gaat dat in de wereld van MA MA.

Met MA MA lijkt Penélope Cruz – die de film mede heeft geproduceerd – vooral op zoek te zijn geweest naar een film met een heldinnenrol voor haarzelf. In interviews liet Medem weten dat hij zijn acteurs voor de opnames vaak laat repeteren maar dat Cruz daar niks voor voelde; zij kwam op de set voor haar takes en liet het script meerdere malen naar haar zin herschrijven. Het heeft geresulteerd in een draak van een film.

 

 

Ma Ma